Italia. Un milion de muncitori, la serviciu fără Green Pass: „Badantele și șoferii de TIR, dificil de controlat”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Un milion de muncitori, la serviciu fără green pass: „Dificil de controlat badantele și șoferii de TIR”
Italia. Un milion de muncitori, la serviciu fără green pass: „Dificil de controlat badantele și șoferii de TIR”

Presa din Italia a vorbit, astăzi, despre faptul că un milion de muncitori din Peninsulă nu au încă Green Pass, dar sunt la serviciu. Sunt muncitorii care au primit denumirea de „fantome” ale Certificatului Verde și pe care autoritățile îi identifică drept „incontrolabili”. Sunt cetățeni italieni care, în ciuda obligației impuse de Guvern din 15 octombrie, lucrează în fiecare zi fără să-și arate codul QR. 

Ar fi vorba despre instalatori, cameriste, îngrijitoare sau șoferi de camioane. Conform presei din Italia este imposibil să se delimiteze cu precizie entitatea și identitatea, dar proiecțiile și estimările sunt de cel puțin un milion, poate chiar două. În principal autonome, întreprinderi individuale sau liber profesioniști care scăpa într-un fel de obligația permisului verde.

Până în prezent, italienii cu vârstă de muncă nevaccinați, cei de la 20 la 65 de ani, sunt de aproximativ 5 milioane. Cu un calcul inevitabil inexact, acest număr poate fi comparat cu cel al ratei de ocupare a forței de muncă din Italia care, conform Istat, a fost de 58,1% în august. În acest mod, este posibil să se estimeze că lucrătorii fără permis obținut pentru vaccinarea anti-Covid astăzi sunt de aproximativ 2,9 milioane.

Purificând aceste date, prin exces, cu cei care au permis pentru că s-au vindecat de Covid, cei care sunt în concediu medical, în concediu sau în concediu de maternitate pot lua definitiv 2,3 - 2,5 milioane de muncitori. Cu toate acestea, cei care merg la muncă cu un permis verde obținut printr-un test trebuie evident scoși din total. În ultimele două zile pentru care sunt disponibile date - 20 și 21 octombrie, miercuri și joi - tampoanele efectuate și valabile 48 de ore sunt însă de aproximativ 1,4 milioane. Adică cel puțin un milion de muncitori rămân în afara numărului celor care au permis sau nu. Cetăţeni care, prin urmare, continuă să lucreze fără cod QR.

 

„Neputința de a controla fiecare muncitor”

 


Acestea sunt acele categorii despre care se temea deja în ajunul intrării în vigoare a măsurii că ar fi imposibil de controlat. Și, prin urmare, liber profesioniștii care poate primesc clienți în biroul lor personal. Lor, poate contabili sau avocați, Certificatul Verde este verificat doar dacă merg în vreo instituție publică. Dar metoda este valabilă și pentru lucrătorii din întreprinderi individuale, precum electricienii, instalatorii sau șoferii de TIR. Proprietarul care a solicitat intervenția este client, și nu este obligat să verifice certificarea. Rezultatul este că - cu excepția cazului în care lucrează în cadrul unei alte companii - codul QR nu este niciodată verificat. Același lucru este valabil și pentru un lucrător casnic sau un îngrijitor care lucrează la domiciliul bătrânilor: suntem siguri că angajatorul are abilitățile digitale necesare controlului?

Boom-ul vaccinului în ultima săptămână: peste 345.000 de prime doze administrate. Dar cei nevaccinati depășesc 7 milioane.

Dar, „sunt multe exemple la limită”, explică Inspectoratul Muncii, una dintre autoritățile care se ocupă de controale. „Există, în mod obiectiv, o activitate minoră dictată de neputința de a controla fiecare muncitor. Gândește-te doar la un instalator. Chiar și oprirea a cineva pe stradă ar trebui să dovedească că se duce de fapt la locul de muncă. Și același lucru este valabil mai degrabă pentru un șofer de camion decât pentru un arhitect sau pentru zeci de alți profesioniști”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel