Italia: Scandal de amploare. Capii mafioți din primăria Romei, condamnați

Narcis Popa |
Data publicării:

Curtea de Apel de la Roma a menţinut marţi pedepse grele cu închisoarea împotriva principalilor doi responsabili din aşa-zisa "Mafia capitale" - o vastă reţea infracţională infiltrată în municipalitatea romană -, deşi a mai redus din termenele stabilite de prima instanţă, relatează AFP. 

Sentinţa împotriva lui Massimo Carminati - fost exponent al extremei drepte - a fost astfel redusă de la 20 la 14 ani şi jumătate, iar cea împotriva lui Salvatore Buzzi, fosta sa mână dreaptă, a fost redusă de la 19 ani la 18 ani şi patru luni. 

În total 46 de persoane au fost judecate în cadrul acestui proces, început acum aproape trei ani şi care a necesitat circa 230 de şedinţe înainte de a se ajunge la verdictul iniţial, pronunţat în iulie 2017. 

Procesul a dezvăluit amploarea corupţiei din municipalitatea Romei, dar tribunalul de primă instanţă nu a considerat că a fost vorba de o reţea mafiotă, în pofida faptului că presa a supranumit fără întârziere scandalul "Mafia capitale". 

În schimb, Curtea de apel a reţinut în cazul a 18 acuzaţi, inclusiv Carminati şi Buzzi, circumstanţa agravantă de asociere de tip mafiot. 

Carminati, în vârstă de 60 de ani şi rămas fără un ochi în urma unui schimb de focuri cu poliţia, a mai fost condamnat în anii 80 pentru apartenenţă la o grupare infracţională din capitala italiană. Din noiembrie 2015, este judecat pentru extorcare, corupţie şi deturnare de fonduri publice, în cadrul unei vaste reţele funcţiona prin complicitatea unor antreprenori veroşi şi a unor oameni politici de diverse orientări şi lipsiţi de scrupule. 

Mâna sa dreaptă, Salvatore Buzzi - directorul unei firme care lucra pentru municipalitatea din Roma - făcea servicii de "mediere" între lumea politică şi cea "subterană" condusă de Carminati. Aflat în închisoare din decembrie 2014 - asemenea şefului său -, Buzzi a mai fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru asasinarea brutală a unui complice care îl ajuta la ascunderea banilor sustraşi, dar a fost eliberat după şase ani pentru bună purtare. 

Potrivit anchetatorilor, cei doi s-au aflat la originea unei vaste reţele de corupţie cu afaceri în domenii ca gestionarea deşeurilor, întreţinerea spaţiilor verzi sau găzduirea solicitanţilor de azil, care beneficiază de importante fonduri publice. "Ai idee cât câştig din imigranţi? Traficul de droguri aduce mai puţin", s-a lăudat Buzzi într-o discuţie telefonică înregistrată de anchetatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel