Italia. Propunerea oficialilor: Toată ţara în zona 'portocalie'. Preşedinţii regionali cer renunţarea la benzile de culoare. Un nou Dpcm, în discuţie

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Data-cheie este 25 februarie, când expiră interdicția de călătorie între regiuni și guvernul va trebui să decidă dacă îl va extinde cu o nouă dispoziție sau va permite libera circulație în toată țara. Tot atunci guvernul Draghi va începe să contureze o nouă strategie. Mesajul venit de la preşedinţii regiunilor este deja explicit: modificarea sistemului de divizare pe benzi sau zone 'galbene', 'portocalii' şi 'roşii' cum a fost până acum.

Italia în zona 'portocalie'

 

În următoarele câteva ore, ar putea fi realizat un document care va fi prezentat chiar primului ministru și ministrului sănătății Roberto Speranza și cel al afacerilor regionale Mariastella Gelmini.

Propunerile sunt diferite, însă cea preferată de Speranza este ca „Italia să intre în banda portocalie pentru câteva săptămâni pentru a controla infecţiile”.

Toată lumea cere o „schimbare de ritm” pentru a evita „deschiderile și închiderile continue care dezorientează cetățenii și care îi afectează pe proprietarii de afaceri”.

Ieri a fost decisă trecerea regiunilor Emilia Romagna, Campania și Molise în banda de culoare portocalie.

Sunt în banda portocalie și Abruzzo, Liguria, Toscana, Umbria (Perugia este zona roșie ), Trento și Bolzano, dar cei care rămân în banda galbenă - în special Lombardia și Lazio - există teama privind întâlnirile din weekend. De aici și recomandarea Institutului Superior de Sănătate de a „limita cât mai mult călătoriile”.

 

Preşedinţii regionali cer renunţarea la benzile de culoare. Discuţii despre un nou Dpcm

 

Președintele conferinței regiunilor și guvernatorul Emiliei Romagna, Stefano Bonaccini, a convocat astăzi guvernatorii pentru ora 17:00. 

Agenda este stabilită: "Evaluarea actualului sistem de reguli pentru gestionarea și limitarea pandemiei în vederea adoptării următorului Dpcm". 

Potrivit lui Bonaccini, „este nevoie de o reflecție, deoarece acest sistem de culori a avut sens în ultimele luni, dar cred că astăzi demonstrează o anumită fragilitate. Riscul este o urcare și coborâre care nu oferă certitudine pentru viitor celor aflați în dificultate".

Președintele Lombardiei, Attilio Fontana, se aliniază: „Trebuie să revizuim acest sistem, să asigurăm mai bine restricții omogene pe întreg teritoriul național.”

Și guvernatorul Toscanei Eugenio Giani va susține, de asemenea, această linie astăzi.

Președintele Liguriei, Giovanni Toti, pe de altă parte, este sceptic:

"Restaurante și baruri închise, toată Italia în portocaliu nu mi se pare o măsură durabilă. În schimb, facem diviziuni pe baze provinciale".

Rezumatul va fi făcut astăzi , apoi textul va fi trimis guvernului.

 

Măsurile benzii 'portocalii' cele mai recomandate în toată ţara

 

Într-o situație marcată de circulația a trei variante ale virusului - britanică, braziliană și nord-africană - fără a fi siguri că vaccinurile sunt cu adevărat eficiente pentru acest decalaj mutațional, linia de rigoare cu siguranță nu va fi abandonată.

Însă, în ceea ce privește reînnoirea Dpcm, îndoiala se referă tocmai la problema pusă de guvernatori: să continue cu măsuri diferențiate sau să aleagă un sistem de restricţii egale pentru toți.

Și în acest caz pot fi doar măsurile din banda portocalie, deoarece rapoartele oamenilor de știință confirmă faptul că numai pornind de la acest tip de restricții este posibilă scăderea infecțiilor, în timp ce limitările benzii galbene „servesc doar la menţinerea numărului de infecții, dar nu au niciun efect de atenuare a acestora”.

O altă problemă care trebuie rezolvată este instrumentul de reglementare: un Dpcm în continuitate cu cel adoptat de guvernul condus de Giuseppe Conte sau un decret pentru limitarea călătoriilor și stabilirea regulilor.

În acest fel, miniștrii și guvernatorii înșiși ar interveni apoi cu ordonanțe specifice.

Prima propunere va veni în această seară de la regiuni și în următoarele patru zile guvernul cel va stabili măsurile pentru gestionarea pandemiei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel