Italia - Operațiunea Transilvania. Zeci de românce reținute pentru escrocherii de milioane de euro: "Te iubesc, sunt nebună după tine"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Escrocherie de proporții în Regio Calabria. Victimele erau doar persoane în vârstă, ademenite de tinere românce. Victimelor li s-a administrat o doză aproape letală de valium, provocând și două atacuri de cord în zilele următoare. 16 persoane arestate și 59 în curs de investigare.

Anchetatorii au denumit-o Operațiunea Transilvania, după numele zonei geografice din România în care au ajuns fluxurile financiare care, potrivit investigațiilor, au fost dobândite ilicit de către suspecți.

Un nume legat de o manevră complexă de cooperare internațională, desfășurată sub dubla conducere a sistemului judiciar,  poliției și a organismelor supranaționale create în cadrul european pentru a consolida lupta împotriva infracționalității transfrontaliere.

Activitatea de investigație a fost lansată în 2018 sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul din Locri, după plângerea făcută de un bărbat în vârstă, care s-a adresat stației de carabinieri din localitate, raportând că a fost victima unei tinere de naționalitate română care, pretinzând că este îndrăgostită de el, l-a determinat, timp de un an, să-i livreze, prin donații directe de bani și plăți prin "Money Transfer" în străinătate, suma totală de 20.000 de euro.

Operațiunea Transilvania, în Italia

 

Carabinierii și-au dat seama că nu putea fi vorba de un comportament izolat al unei singure persoane, și, după mai multe investigații, au descoperit rapid o organizație criminală complexă, înzestrată cu o structură piramidală, compusă în întregime din cetățeni români, fiecare cu o sarcină bine definită în cadrul rețelei, având un vârf permanent în România și baza operațională în Italia, între Bianco și Melito di Porto Salvo (RC), cu filiale în comunele Siderno, Rosarno, Bovalino, Reggio Calabria și Milazzo (ME).

În special, gruparea infracțională, condusă de doi soți originari din Bistrița-Năsăud (România), s-ar fi folosit de femei tinere care, special instruite și acționând individual, după ce își selectau cu grijă potențialele victime, în general bărbați în vârstă între 70 și 90 de ani, prin intermediul unor circumvenții recurente, le determina să plătească sume mari și continue de bani, de până la o mie de euro pe tranzacție, sume care erau fie transferate de către victimă direct în mâinile escrocului, fie remise liderilor bandei din România.

Abordarea inițială a victimei, de obicei sub pretextul vânzării unor obiecte de mică valoare, precum brichete și batiste, era urmată de faza de "racolare", în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite de acestea și aveau nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale familiilor lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Zeci de românce reținute pentru escrocherii de milioane de euro

 

În cursul investigațiilor, au apărut, de asemenea, elemente semnificative de amenințare care au caracterizat multe dintre cererile de bani, care în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând spirala în care a căzut, a decis să nu plătească noi sume, pentru a fi șantajată cu intimidarea de a dezvălui relația clandestină membrilor familiei sau eventualului soț sau soție dacă plățile încetau.

De o importanță deosebită - care confirmă lipsa de scrupule a membrilor asociației - este arestarea efectuată în decembrie 2018 de către militarii de la Stația de Carabinieri din San Luca, care au arestat două femei din organizație, condamnate ulterior și aflate încă în închisoare, responsabile de comiterea unui jaf la domiciliu împotriva unui bărbat de 77 de ani care fusese anterior astfel șantajat, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, provocându-i bărbatului două atacuri de cord în zilele următoare evenimentului.

Cu alte două ocazii, în decembrie 2018 și, respectiv, aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Violența cu care acționa banda, precum și împărțirea rolurilor în cadrul acesteia, este demonstrată și de episodul care a avut loc în octombrie 2018 la Grotteria (RC), în care a fost implicat un bărbat de aproape 90 de ani, care a fost dus într-o locuință privată folosită de propriul său avocat, dându-le astfel timp complicilor femeii să îi fure portofelul din mașină.

 "Te iubesc, sunt nebună după tine"

 

Caracterul transnațional al organizației, ai cărei membri, după ce își săvârșeau activitățile infracționale pe teritoriul Italiei, se întorceau periodic la baza logistică din România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilicit, a făcut necesar ca anchetatorii să înceapă să le monitorizeze mișcările prin intermediul canalelor de cooperare polițienească internațională, prin EUROPOL.

Acest lucru a permis localizarea a 16 persoane care fac obiectul măsurilor preventive, dintre care 13 au fost identificate în România, Germania și Olanda. Suspecții rămași în libertate răspund pentru același comportament de eludare, în timp ce aproximativ cincisprezece victime au fost identificate ulterior.

Fazele arestării, care a avut loc ieri,  au fost marcate de cooperarea polițienească flancată de cooperarea judiciară între parchete: concomitent cu punerea în executare a mandatelor europene de arestare, polițiștii români și germani - la solicitarea Parchetului din Locri, după discuții cu procurorii străini - au efectuat percheziții personale și locale la suspecți, confiscând dispozitive telematice, al căror conținut va fi analizat ulterior pentru consolidarea cadrului probator stabilit în cadrul anchetei preliminare.

În cadrul aceleiași anchete, au fost identificate, de asemenea, fluxuri ilicite de bani în valoare de peste 1 milion de euro, în cooperare cu birourile Europol relevante.

Alți 7 români, capturați în România, Anglia și Franța

 

Partenerii cercetați în cadrul procedurii, care în prezent se află în faza de anchetă preliminară și ale căror responsabilități vor trebui stabilite în cursul procesului, vor trebui să răspundă pentru asociere în vederea circumvenției unei persoane incapabile, spălare de bani, înregistrare fictivă a bunurilor, furt calificat și șantaj.

Ca o confirmare în plus a valorii operaționale a relațiilor dintre forțele de poliție din diferite state, în vederea schimbului de informații, este important de subliniat modul în care schimbul de informații din timpul investigațiilor și prin intermediul INTERPOL - agenția cu sediul la Lyon, care completează, alături de EUROPOL, Serviciul de Cooperare Polițienească Internațională - a permis depistarea și capturarea în România, Anglia și Franța a 7 fugari români, toți beneficiari ai unor mandate europene de arestare pentru infracțiuni comise în Italia și aflați în diverse legături cu membrii organizației criminale investigate.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel