Italia, omagiu de Ziua României: Clădirea Mole Antonelliana din Torino, luminată în culorile drapelului românesc

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Drapel România
Drapel România

Torino aduce un omagiu României: de 1 Decembrie, clădirea Mole Antonelliana se luminează în culorile României.

Joi, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, tricolorul românesc (albastru, galben și roșu) și logo-ul care celebrează 160 de ani de diplomație românească modernă vor fi proiectate pe monumentul simbolic din Torino.

Acesta este cel de-al patrulea eveniment de celebrare a "Torino Omaggia il Mondo", un proiect prin care orașul, în colaborare cu Corpul Consular din Torino, onorează sărbătorile naționale ale țărilor de care este legat prin afinități și elemente de fraternitate, apropiere și cooperare.

Italia, omagiu de Ziua României

 

"Este cu mare plăcere că orașul își continuă omagiile aduse lumii", spune primarul Stefano Lo Russo. "După China, Olanda și Franța, aducem acum un omagiu unei alte mari țări: România. Ca administrație, am vrut imediat să ne deschidem către lume, sărbătorind sărbătorile naționale cu diferite țări. Dorim să construim legături și să eliminăm barierele, inclusiv cele culturale. O lume mai deschisă și mai pluralistă este cu siguranță un loc mai bun în care să trăim".

'Torino este din ce în ce mai internațională și este capitala incluziunii. Prin această inițiativă dorim să aducem un omagiu lumii și noilor cetățeni ai iubitei noastre Torino. Comunitatea românească este cea mai numeroasă și printre cele mai vii de pe teritoriul nostru și ne bucurăm să sărbătorim împreună Ziua Națională a României." Acestea sunt cuvintele consilierului pentru cultură Rosanna Purchia, care a conceput "Torino aduce un omagiu lumii" și a implicat-o în realizarea proiectului și pe consilierul pentru politici multiculturale Giovanna Pentenero.

Clădirea Mole Antonelliana din Torino, luminată în culorile drapelului românesc

 

Pentru Consulul General al României la Torino, Ioana Gheorghias, "este un motiv de mare mândrie faptul că orașul Torino a decis să celebreze legăturile puternice și prietenia cu România prin proiectarea pe monumentul său simbolic a culorilor drapelului nostru, albastru, galben și roșu, pe care le purtăm mereu în suflet. Sunt sigur că la ora 20.00, pe 1 decembrie, ochii multor compatrioți vor fi îndreptați spre Mole și nostalgia lor pentru țara natală va fi parțial umplută de vederea a două simboluri naționale atât de importante. Mai mult, cu ocazia Zilei Naționale a României, Consulatul General al României la Torino va fi încântat să organizeze obișnuita recepție oficială pentru autoritățile locale, mediul de afaceri, lumea consulară și culturală, precum și pentru polul academic torinez".


Ziua Națională este o aniversare de mare importanță pentru România, amintind de momentul în care, la sfârșitul Primului Război Mondial, regiunile istorice în care românii formau majoritatea populației - Basarabia, Bucovina și Transilvania - au decis unirea lor cu micul Regat al României. Era 1 decembrie 1918 și, odată cu unirea Transilvaniei, se încheia lungul proces al unității naționale a românilor. După căderea regimului totalitar al lui Ceaușescu, în 1989, ziua de 1 Decembrie a redevenit sărbătoarea națională a poporului român.

Evenimente dedicate Zilei Naționale a României, în Italia

 

Aprinderea luminilor va fi însoțită de o serie de evenimente care vor începe în ultimele zile ale lunii noiembrie:

- Luni, 28 noiembrie, la sediul Consulatului General al României la Torino, Asociația Vatra va organiza o expoziție de costume tradiționale românești, cusute de cursantele Asociației sub îndrumarea unui profesionist.

- Sâmbătă, 3 decembrie, începând cu ora 18.00, la Teatrul San Giuseppe din Torino, Asociația Maria Tănase, în colaborare cu alte patru asociații din zonă, va organiza un spectacol folcloric intitulat "România românilor de pretutindeni. Cele mai bune urări, România".

- Tot pe 3 decembrie, de la ora 20.00, la sediul din Corso Belgio 91, Asociația Flacăra, alături de alte patru asociații românești, va propune un spectacol de muzică și dans.

- Duminică, 4 decembrie, între orele 12.00 și 14.30, în Piazza Castello, Asociația Primo Passo va organiza un flashmob cu dansuri folclorice românești și moldovenești, aflat la cea de-a patra ediție.

- Duminică, 4 decembrie, la Giaveno, asociațiile locale vor găzdui grupuri folclorice și tradiționale sosite din România, alături de care vor prezenta un spectacol cu muzică, cântece corale și dansuri tradiționale, inclusiv dansuri tradiționale românești de Crăciun cu măști zoomorfe și dansuri din Călușarul.

- Duminică, 11 decembrie, la Palatul Ceriana Mayneri din Torino va avea loc 'Țara mea de dor', un recital de muzică și poezii dedicate iubirii și patriei, foarte îndrăgit și interpretat atât în România, cât și în străinătate. La eveniment - organizat de Federația Asociațiilor Românești și Moldovenești din Piemont - vor participa actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu, două excelențe ale lumii culturale românești. Tema centrală a spectacolului este importanța dialogului, un mesaj drag FARMP și pentru care se face purtător de cuvânt.

Genova și Roma vor sărbători, de asemenea, ziua de 1 Decembrie alături de comunitățile românești, prin iluminarea a două monumente simbolice: Fântâna din Piazza De Ferrari din Genova și Fântâna Triton din Piazza Barberini din Roma.

Toate informațiile despre diferitele evenimente din zona Torino sunt disponibile pe paginile web și pe paginile de socializare ale asociațiilor organizatoare. De asemenea, evenimentul va putea fi urmărit prin intermediul hashtag-ului #TorinoOmaggiaIlMondo și al tag-ului @torinoclick.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel