Italia. Majorarea pensiilor, amânată pentru martie: explicații, noi sume și calendar

Alexandra Curtache |
Data publicării:
USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora / Foto: Ilustrativ (pixabay.com)
USR acuză PNL că intenționează să impună o taxă pe pensiile românilor întorși din diaspora / Foto: Ilustrativ (pixabay.com)

Majorarea pensiilor va fi amânată pentru martie în Italia. INPS a avut puțin timp la dispoziție pentru a implementa noua recalculare, având în vedere că prelucrarea a fost efectuată în jurul datei de 10 ianuarie. 

Pensiile vor crește în Italia, dar nu pentru toată lumea - aceasta este concluzia care vine de la Consiliul de Miniștri. 

Care sunt noutățile despre pensiile din februarie 2023 pentru care erau prevăzute reevaluări? În luna martie, INPS va recalcula și va achita pensiile care depășesc 2.101,52 euro (echivalentul a patru pensii minime)

Acest lucru a fost precizat de institut într-o notă în care a reamintit că pentru pensiile de până la această sumă, recalcularea cu rata inflației a fost deja plătită din ianuarie.

"De la 1 ianuarie", se arată într-o notă, "Inps a prevăzut recalcularea pensiilor și ajutoarelor sociale cu rata inflației pentru toți pensionarii care au obținut în plată, în anul 2022, tranșe de pensie în cuantum mai mic sau egal cu 2.101,52 euro (de patru ori indemnizația minimă). Pentru toți ceilalți pensionari, în martie 2023, Inps va proceda la atribuirea de egalizări procentuale în funcție de cuantumul anual aflat în plată, așa cum prevede articolul 1, alineatul 309 din Legea bugetului. În luna martie, vor fi plătite și arieratele pentru lunile ianuarie și februarie 2023".

 

Majorările au fost înghețate pentru moment


Cu toate acestea, calendarul din ianuarie a fost prea strâns pentru a permite Inps să ajusteze calculele cu un cec deja în ianuarie. Nici nu era recomandabil să se aplice vechile reguli. Astfel, de fapt, pensionarii ar fi beneficiat de o creștere mai mare decât în condițiile actuale, Inps trebuind să facă o deducere din pensie la o dată ulterioară.

Pentru a evita acest lucru, majorările au fost înghețate, fiind recunoscute doar pentru cei care fuseseră reevaluate la 100%. Ceilalți, a explicat Inps, vor trebui să aștepte "prima tranșă la momentul aprobării regulamentului", conform Il Messaggero.

Pensionarii care au verificat cuantumul ultimului cupon de pensie au putut constata că, cel mai probabil, celebra majorare va sosi în luna martie, când vor fi plătite și restanțele din lunile anterioare.

 

Care este explicația

 

Inps nu a avut prea mult timp la dispoziție pentru a implementa noua recalculare din fișa de plată din februarie, deoarece prelucrarea a fost efectuată în jurul datei de 10 ianuarie. Întârzieri birocratice normale, prin urmare, care ar trebui să fie rezolvate la timp pentru a recunoaște creșterile din reevaluare în următorul fluturaș de salariu, care va fi plătit la 1 martie 2023.

Ajustările trebuiau să se facă de la 1 ianuarie 2023, dar manevra a intrat în vigoare în aceeași zi, astfel că Inps a amânat creditarea majorărilor pentru sumele care depășesc de patru ori minimul (2.101,52 euro brut pe lună) pentru cuponul de pensie din februarie. 

Cu toate acestea, mulți pensionari (cei cu cecuri mai mici de 2.692 de euro brut) au primit deja în ultimul trimestru din 2022 un avans al ratei de reevaluare de 2% din ceea ce ar fi trebuit să plătească din ianuarie 2023. Aceștia din urmă trebuie să deducă din fișa de salariu partea de majorare pe care au primit-o deja și apoi să aplice rata de reevaluare datorată pentru fiecare tranșă de pensie:

- până la de 5 ori mai mare decât TM (aproximativ 2.625 euro brut): 85% (creștere de 6,2%)
- între 5 și 6 ori mai mare decât TM (între 2.625 și 3.150 euro brut): 53% (creștere de 3,8%)
- între 6 și 8 ori mai mare decât TM (între 3.150 și 4.200 de euro brut): 47% (creștere de 3,4%)
- între 8 și 10 ori mai mare decât TM (între 4.200 și 5.250 EUR brut): 37% (creștere de 2,7%)
- de peste 10 ori mai mare decât TM (peste 5.250 euro brut): 32% (creștere de 2,3%)

 

Calendarul lunii februarie

 

Plata pensiei din februarie 2023 începe miercuri, 1 februarie. La oficiile poștale, pensia poate fi retrasă în numerar.

Iată calendarul:

- Miercuri, 1 februarie, pentru numele de familie de la A la B;
- Joi, 2 februarie, pentru numele de familie C-D;
- Vineri, 3 februarie, pentru numele de familie de la E la K;
- Sâmbătă 4 februarie (numai dimineața) pentru numele de familie de la L la O;
- Luni, 6 februarie, pentru numele de familie de la P la R;
- Marți, 7 februarie, pentru numele de familie de la S la Z.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel