Italia. Inima unui adolescent ROMÂN de 17 ani a salvat o italiancă suferindă de o boală gravă. Organul a fost transplantat

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Inima unui român de 17 ani a fost transplantată unei italience care sufere de o boală cardiacă gravă. Operațiunea a avut loc datorită noului acord între Centrul Național de Transplant din Italia și instituția echivalentă a României. 

Inima unui tânăr de 17 ani este primul organ donat de România și transplantat în Italia grație acordului dintre Centrul Național de Transplant și Agentia Națională de Transplant. Donația, explică un comunicat de presă al CNT, a salvat viața unui pacient italian care suferea de boli cardiace congenitale.


Cooperarea a început la sfârșitul lunii martie


Acordul, semnat la sfârșitul lunii martie, se referă în principal la cooperarea în domeniul donării și transplantului pulmonar, un sector în care sistemul de transplant din România nu este autosuficient, relatează Corriere. Italia se angajează să primească în fiecare an pe listele sale de așteptare cinci pacienți români cu insuficiență pulmonară severă și, în schimb, Centrul Național de Transplant din România furnizează centrelor de transplant italiene cât mai mulți plămâni de la donatori români decedați și oferă alte organe care nu au destinatari compatibili în țara origine.

Schimbul bilateral și multilateral de organe

Transplantul efectuat în cooperare cu România este al treilea efectuat în 2021 datorită unei donații din străinătate, după transplantul unui ficat de la un donator grec și cel al unei inimi puse la dispoziție de Franța. Au existat două organe (ambele rinichi) care nu au putut fi transplantate în Italia din cauza absenței unor destinatari compatibili și care au fost în cele din urmă oferite Elveției.

În 2020, însă, au existat 7 organe primite din străinătate (din Elveția, Grecia și Malta) și 11 cele oferite de Italia (Elveției, Germaniei și Spaniei).

„Cel cu România - explică un reprezentant al Centrului Național de Transplant - este al patrulea acord bilateral semnat de Italia, după Malta, Grecia și Serbia. În plus, Rețeaua Națională de Transplant aderă la sistemul de cooperare multilaterală Foedus care are ca principal obiectiv facilitarea schimbului de organe excedentare între țările membre ale Uniunii Europene. La aceste acorduri se adaugă un acord între Provincia Autonomă Bolzano și Austria pentru împărțirea organelor și a pacienților pe lista de așteptare ".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel