Italia impune amenzi de 10.000 de euro și repetarea anului pentru elevii cu note mici la purtare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia impune amenzi de 10.000 de euro și repetarea anului pentru elevii cu note mici la purtare / Sursa foto: freepik.com
Italia impune amenzi de 10.000 de euro și repetarea anului pentru elevii cu note mici la purtare / Sursa foto: freepik.com

Italia a adoptat o nouă lege controversată privind disciplina școlară, care prevede sancțiuni severe pentru elevii care nu se comportă adecvat la școală. Măsurile includ amenzi de până la 10.000 de euro și repetarea anului școlar pentru elevii care obțin o notă mică la purtare

Această măsură a fost luată în încercarea de a combate agresiunea crescută față de cadrele didactice. Însă, inițiativa guvernului condus de Giorgia Meloni a declanșat o dezbatere amplă în societatea italiană, oponenții susținând că măsura este o reîntoarcere la politicile autoritare din era fascistă, conform presei străine.

 

Reîntoarcerea la „nota pentru conduită”

 

Noua politică „nota pentru conduită” a fost aprobată miercuri de parlamentul italian și face parte dintr-un pachet legislativ menit să reformeze educația. Măsura a fost salutată de ministrul educației, Giuseppe Valditara, care a subliniat că această reformă are scopul de a „restabili respectul” în școli. Potrivit noii legi, elevii de gimnaziu și liceu care primesc o notă de cinci sau mai puțin la purtare vor fi obligați să repete anul, indiferent de performanțele lor la celelalte materii. De asemenea, elevii de liceu care primesc nota șase la purtare vor fi nevoiți să susțină un test suplimentar de educație civică.

„Reforma notelor pentru conduită restabilește importanța responsabilității individuale, face respectul pentru oameni și bunurile publice central și restabilește autoritatea profesorilor”, a declarat Valditara.

Premierul Giorgia Meloni a susținut, la rândul său, că această politică va contribui la „readucerea respectului” în școli, o problemă care a devenit tot mai acută în Italia în ultimii ani.

 

Amenzi pentru agresiune față de profesori

 

Legea introduce și amenzi severe pentru elevii care comit acte de agresiune sau violență față de personalul școlii. Sancțiunile financiare variază între 500 și 10.000 de euro, în funcție de gravitatea comportamentului. Aceste măsuri au fost salutate de Asociația Directorilor de Unități de Învățământ din Italia (ANP), care a raportat o creștere de peste 110% a incidentelor agresive față de profesori de la începutul anului 2023.

Antonello Giannelli, președintele ANP, a afirmat că „măsura este un pas înainte”. „Am auzit de prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun. Este corect ca elevii să fie chemați să reflecteze asupra responsabilităților lor ca o consecință a acțiunilor lor”, a spus el.

 

Controverse și acuzații de autoritarism

 

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această abordare. Criticii măsurii susțin că „nota pentru conduită” reprezintă o revenire la metodele represive folosite în perioada fascistă. Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat național al elevilor, a declarat că „această măsură are ca scop întărirea unei culturi autoritare și punitive”. Potrivit lui, utilizarea notelor de conduită ca instrument represiv „nu face altceva decât să adâncească distanța dintre elevi și sistemul educațional”.

Oponenții guvernului Meloni au remarcat, de asemenea, că această politică amintește de o măsură similară introdusă pentru prima dată în 1924, sub guvernul fascist al lui Benito Mussolini. Anna Ascani, un politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a criticat legea, spunând că aceasta „reprezintă o întoarcere la un timp pe care am prefera să-l uităm”.

Măsura inițială din perioada Mussolini a rămas în vigoare până în anii 1970, când a fost eliminată în urma protestelor studențești. Acum, la peste 50 de ani distanță, Italia reînvie această politică, într-un context în care problemele de disciplină în școli par să fi scăpat de sub control.

Adoptarea noii legi marchează un moment important în sistemul educațional italian și în dezbaterea națională despre autoritate, respect și disciplină. Rămâne de văzut cum va evolua situația în următoarele luni și dacă măsura va reuși să atingă obiectivele ambițioase propuse de guvernul Meloni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel