Italia. Doi români care cerșeau pe stradă au făcut curat în jurul unui spital. "Suntem mândri de ei"

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa L’Arena
Sursa L’Arena

Doi cerșetori români din Italia, au ajuns să facă muncă voluntară în fața unui spital din Lombardia. 

De câteva luni, în zona din fața Mater Salutis, doi tineri români adună gunoaie, în special măști sanitare, care de prea multe ori sunt aruncate pe jos în loc să fie aruncate în coșurile de gunoi de către cei care vizitează spitalul.

În fața degradării provocate de aceștia, Asociația Tribunalul pentru Drepturile Pacienților și Persoanelor Vârstnice (Tdma) din Legnago a decis să facă din necesitate o virtute, "înrolând" doi tineri români, de 35 și 33 de ani, pentru a face curățenie în zonă. Aceștia obișnuiau să cerșească la intrările în spital sau în cele mai aglomerate locuri din oraș.

Astfel, inițiativa reduce numărul gunoaielor abandonate la spital și îi ajută pe oamenii care altfel ar fi ocupați doar cu cerșitul de la trecători să aibă o activitate.

Echipați cu o vestă portocalie, clești și mănuși, cei doi români au fost astfel angajați de asociația prezidată de Roberto Venditti pentru a curăța spațiile exterioare ale Spitalului „Mater Salutis” din Legnano (Lombardia). 

"Într-o zi", povestește Venditti, "la ieșirea din spital, am fost uimit de cantitatea de măști folosite, abandonate în toate zonele exterioare ale spitalului, de către persoanele care fuseseră în secții sau în ambulatorii. Și am avut o idee. Când l-am întâlnit pe un cerșetor în fața supermarketului, un tânăr român, i-am oferit ajutorul nostru, cu condiția să facă ceea ce îi propuneam", a spus acesta.

 

"Suntem mândri de cei doi români"

 

Astfel, acesta a cerut autorizația directorilor spitalului și a lansat apoi proiectul "Spital curat (și afară)", înscriindu-l în convenția pe care asociația o are cu Ulss, care prevede, printre altele, asistarea cetățenilor în accesarea serviciilor oferite de autoritatea sanitară. În virtutea acordului, cerșetorul român și un compatriot care trăia tot din cerșit, au fost asigurați și incluși pe lista de voluntari ai asociației.

"Până în prezent", subliniază Venditti, "au fost realizate șase intervenții: la sfârșitul acestora, donăm o mică sumă de bani celor doi bărbați pentru a-i ajuta". "Măturătorii" speciali au curățat spațiile exterioare și au aranjat straturile de flori din fața spitalului. 

"Aceste două persoane s-au dovedit a fi foarte binevoitoare și muncitoare și suntem mândri de ele pentru că am reușit două lucruri: să curățăm exteriorul spitalului și să sprijinim două persoane care trăiesc cu greu. De asemenea, asociația se străduiește să găsească un loc de muncă pentru cei doi români, informează larena.it.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel