Italia. Consultări pentru formarea guvernului. Meloni: "Suntem cu UE și NATO. Afară cu cei care nu vor și nu sunt de acord"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Giorgia Meloni, care este de așteptat să devină premierul Italiei, se distanțează de ultimele declarații ale lui Berlusconi despre Putin și îi transmite un mesaj dur: "Italia face parte pe deplin, și cu capul sus, din Europa și din Alianța Atlantică. Oricine nu este de acord cu această piatră de temelie nu poate face parte din guvern".

Guvernul Meloni este pe cale să se formeze: cu consultările care încep astăzi, președintele Sergio Mattarella îi va încredința cel mai probabil postul de prim-ministru liderului Fratelli d'Italia după victoria sa în alegeri. Meloni, Salvini și Berlusconi vor apărea uniți la consultări, în ciuda tensiunilor din interiorul centrului-dreapta și agravate de audierile șocante ale lui Cavaliere despre Putin, Zelenski și războiul din Ucraina. Consultările vor începe la ora 10.00, ora Italiei și se vor încheia mâine dimineață, conform programului de astăzi:

10.00: Președintele Senatului, Ignazio La Russa

11.00: Președintele Camerei Deputaților, Lorenzo Fontana

12.00: Grupul parlamentar "Per le autonomie" (Svp-Patt, Campobase, Sud Chiama Nord) din Senat

12.30: Grupul mixt al Senatului

16.00: Grupul mixt al Camerei Deputaților

16.30: reprezentanții componentei Alianței Verzilor și Stângii din Grupul mixt al Camerei Deputaților

17.00: grupurile parlamentare Azione-Italia Viva din Senat și Cameră.

18.00: grupurile parlamentare Movimento 5 stelle din Senat și Cameră

19.00: Grupurile parlamentare Partito democratico-Italia democratica e progressista din Senat și Camera Deputaților.

Posibilii miniștri ai noului guvern Meloni

 

Echipa finală de miniștri ar putea fi anunțată chiar mâine seară, la finalul consultărilor de la Quirinale. În acest moment, potrivit informațiilor, tirul la sorți pentru Justiție ar fi trebuit să fie câștigat de Giorgia Meloni, care l-a indicat pe fostul magistrat Carlo Nordio, în timp ce Silvio Berlusconi ar fi vrut acest departament pentru fosta președintă a Senatului Elisabetta Casellati. În cele din urmă, având în vedere ultimele declarații ale lui Nordio însuși, voința lui Meloni ar fi prevalat. Fostul magistrat, care s-a întâlnit ieri cu Silvio Berlusconi pentru a discuta despre posibilele reforme, a declarat că este pregătit să fie ministru.

Pe de altă parte, nu este clar care va fi rolul lui Matteo Salvini, dar ultimele sale declarații de ieri au lăsat să se înțeleagă că va avea portofoliul Infrastructură: "Vom vorbi despre asta în următoarele ore, sunt interesat să fac ceva pentru a-i ajuta pe italieni, am o jumătate de idee, să fac față unei provocări pentru a arăta că este posibil să deblocăm ceea ce a fost blocat timp de decenii. Apoi a adăugat: "Poate chiar în calitate de vicepreședinte al Consiliului, pentru a spune "da" la deblocarea șantierelor, a porturilor, a autostrăzilor și a căilor ferate".

Ministerul Afacerilor Externe, cea mai importantă miză

 

Poziția lui Antonio Tajani, până mai ieri printre favoriții pentru Ministerul Afacerilor Externe atârnă în balanță: povestea declarațiilor șocante ale lui Berlusconi despre Putin și Zelenski face foarte puțin probabilă numirea numărului doi de la Forza Italia la Ministerul de Externe. 

În înregistrare, fostul premier poate fi auzit vorbind la o întâlnire cu deputații azzurri, marți, în care Berlusconi reconstituie începutul conflictului din Ucraina și pare să fie total de acord cu versiunea lui Putin. Negările și clarificările nu sunt de niciun folos. Meloni transmite un mesaj foarte dur: "Italia face parte pe deplin, și cu capul sus, din Europa și din Alianța Atlantică", scrie într-o notă. "Oricine nu este de acord cu acest bastion nu va putea face parte din guvern“.

Potrivit lui Giuseppe Conte, cuvintele lui Berlusconi sunt foarte grave și ar trebui să o determine pe Meloni să excludă posibilitatea de a-i încredința portofoliul Afacerilor Externe lui Antonio Tajani. În schimb, potrivit lui Carlo Calenda, Berlusconi încearcă "să saboteze începutul guvernului Meloni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel