Italia. Alertă alimentară pentru unele conserve de midii: pericol de toxicitate din cauza biotoxinelor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministerul Sănătății din Italia a emis un anunț de retragere a două loturi de midii gătite de la mărcile Marinsieme Idea și Aquolina, pentru "risc grav pentru sănătatea consumatorilor din cauza pericolului de toxicitate acută din cauza biotoxinei cunoscută sub denumirea de botulism (depășirea dozei acute de referință de 160 micrograme/kg)".

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Italia se arată că produsele provin de la fabrica Mancin Nadia Srl, din Via Romena Nuova 53, din provincia Rovigo (marca de identificare IT 90 CE).

Mai jos sunt prezentate datele referitoare la produsul rechemat: denumirea de vânzare exactă a produsului vizat de rechemare, marca produsului, numele sau denumirea comercială, numărul lotului și data de expirare sau data durabilității minimale:

- Cozze Cotte alla Tarantina di Marinsieme Idea (Mancin Nadia srl, via Romena Nuova 53 a Rivà di Ariano nel Polesine, RO): număr de lot de producție 211001, data de expirare sau data durabilității minimale de 1 octombrie 2021, 400 de grame (greutate netă).
- Cozze Cotte alla Marinara di Marinsieme Idea (Mancin Nadia srl, via Romena Nuova 53 a Rivà di Ariano nel Polesine, RO): număr de lot de producție 211001, data limită de consum sau data durabilității minimale 1 octombrie 2021, 400 g (greutate netă).
- Cozze Cotte alla Tarantina de Aquolina (Finpesca spa, via delle Industrie 7, Porto Viro, RO): număr de lot de producție 2021/98361, data de expirare sau data durabilității minimale de 1 octombrie 2021, 400 de grame (greutate netă).
- Cozze Cotte alla Marinara di Aquolina (Finpesca spa, via delle Industrie 7, Porto Viro, RO): număr de lot de producție 2021/98360, data de expirare sau data durabilității minimale de 1 octombrie 2021, 400 de grame (greutate netă).

Cetățenii sunt rugați să nu consume loturile cu numerele indicate mai sus și să le returneze furnizorului.

Toxina botulinică, una dintre cele mai otrăvitoare substanțe biologice din câte se cunosc, este o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Exista opt tipuri distincte de exotoxine produse de această bacterie: A, B, C1, C2, D, E, F si G. Tipul A este cea mai puternică toxină, urmata de toxinele de tip B si F. Tipurile A, B și E sunt asociate frecvent cu o afecțiune serioasă, dar rară, care poate conduce inclusiv la deces: botulismul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel