Italia. Peste 30 de badante din România și Ucraina au fost prinse că nu și-au declarat venitul

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Italia. Peste 30 de badante din România și Ucraina au fost prinse că nu și-au declarat venitul / Foto: Unsplash
Italia. Peste 30 de badante din România și Ucraina au fost prinse că nu și-au declarat venitul / Foto: Unsplash

Deși lucrează în case de lux, sunt angajate cu contract de muncă, iar angajatorii lor le plătesc regulat contribuții, mai multe românce și ucrainene nu și-au depus declarațiile fiscale.

Poliția Financiară din Menaggio, Italia, a dezvăluit rezultatele unei anchete ample care a scos la iveală o situație surprinzătoare în legătură cu lucrătorii casnici din regiunea Lacului Como. Conform raportului poliției, peste 30 de badante din România și Ucraina nu și-au declarat veniturile în perioada 2017-2022.

Anchetatorii au identificat 31 de lucrători casnici, din care 26 sunt femei și 5 bărbați, care locuiesc în comunele Tremezzina și Gravedona ed Uniti, în apropierea pitorescului Lac Como. Acești lucrători, care îndeplinesc diverse funcții, precum majordomi, menajere și îngrijitoare, au fost remarcați pentru serviciile prestate în proprietăți de prestigiu din zonă.

 

Româncele erau angajate pe salarii mari la vile 

 

Ceea ce a șocat autoritățile fiscale este faptul că muncitorii în cauză, în principal de naționalitate română și ucraineană, au primit în unele cazuri, salarii mari, îndeplinindu-și atribuțiile în proprietăți de prestigiu.

Cu toate acestea, angajații nu și-au îndeplinit obligația de a depune declarațiile fiscale pentru veniturile obținute, în ciuda faptului că aceste venituri depășeau pragurile de scutire prevăzute de legislație (8.000 de euro până în 2021, 8.176 de euro din 2022).

Verificările au fost demarate prin confruntarea datelor aflate în posesia Direcției de Finanțe cu cele ale INPS, conform presei străine.

Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât angajatorii acestor lucrători casnici nu sunt obligați să rețină impozite la sursă, nefiind considerați agenți de reținere fiscală. Astfel, responsabilitatea pentru depunerea declarațiilor fiscale și plata impozitelor cade în sarcina lucrătorilor casnici atunci când veniturile lor depășesc anumite limite stabilite de lege.

Această descoperire subliniază o posibilă lacună în sistemul fiscal italian, în care lucrătorii casnici pot evita declararea veniturilor lor dacă nu sunt conștienți de obligațiile lor fiscale sau nu sunt supravegheați corespunzător de autorități. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel