Italia. Muncitori români, exploataţi şi cazaţi în condiţii inumane. Autorităţile i-au găsit cu râie

Andreea Cosma |
Data publicării:

Români exploataţi în condiţii inumane la ferme din Macerata deţinute de un cetăţean italian. Muncitorii erau puşi să lucreze mai bine de 15 ore pe zi şi nu erau lăsaţi să meargă nici măcar până la magazin să îşi cumpere de mâncare. Actele le erau reţinute şi dormeau în condiţii greu de imaginat. Autorităţile au descoperit că mulţi dintre ei aveau chiar râie. Proces de amploare în care este judecat patronul de 54 de ani, potrivit cronachemaceratesi.it.

Pier Giorgio Loddo, în vârstă de 54 de ani, rezident în Matelica, și trei companii au ajuns în fața instanței din Macerata. Antreprenorul, care este adminsitrator la una dintre cele trei ferme, mai este acuzat printre altele de angajări ilegale.

Muncitorii, ajutați de CGIL (care a intentat o acțiune civilă), au denunțat faptele.

Muncitori agricoli angajați ca păstori, însă niciunul nu ştia că avea să lucreze mai mult de 15 ore de muncă pe zi și fără odihnă săptămânală.

 

Muncitori români exploataţi

 

Vineri, prin sindicatul CGIL, muncitorii au depus o plângere.

„Acuzațiile privesc angajarea lucrătorilor agricoli ca păstori chiar și pentru peste 15 ore de muncă pe zi - explică CGIL într-o notă -, fără odihnă săptămânală și cu nereguli contractuale foarte grave, în absența dispozitivelor de protecție individuală, fără a fi supuși la o examinare medicală și ședere în locuințe lipsite de capacitate sanitară și igienică, fără posibilitatea de a ieși chiar și pentru a cumpăra alimente și privarea documentelor lor”.

Sindicatul explică faptul că:

„În mai 2019 am fost contactați de un oficial al ambasadei României care ne-a expus o situație critică cu privire la unii muncitori români, cerând o posibilă intervenție imediată, așa că am luat cetățenii români, oferindu-le asistență inițială și i-am plasat în siguranță. Ulterior, pe lângă o primă aprovizionare cu produse de primă necesitate, după ce am luat act de condițiile sanitare precare, de condițiile de disconfort extrem și de starea de epuizare fizică în care s-au aflat, au fost însoțiți pentru a fi supuși unui examen medical în cazul în care un diagnostic de posibilă scabie și profilaxia terapeutică aferentă, care a fost efectuată cu promptitudine”.

 

Procesul se va deschide în 2022

 

Sindicatul a început apoi, prin Flai din Macerata, care are grijă de lucrătorii agricoli ai CGIL, practicile de protecție a drepturilor lucrătorilor și având în vedere continuarea situației și anchetele care urmează a fi efectuate, au contactat cooperativa cu care colaborează în cazurile de „trafic și exploatare a ființelor umane”, pentru a se asigura că lucrătorii sunt incluși în programul lor de protecție.

Ulterior, alți muncitori au fost recuperați, chiar și în afara provinciei, toți în aceleași condiții ca și ceilalți. Au primit aceeași asistență și toți au fost cazați într-o reședință protejată din Macerata identificată prin asociația On the road care se ocupase de ei. Muncitorii au depus apoi o plângere.

Vineri, ședința a avut loc în fața gup-ului Giovanni Manzoni de la curtea Macerata. Pârâții Loddo, pentru acuzația de angajare ilegală, și companiile Aga companie agricolă din Penna San Giovanni, compania agricolă Sibilla din Montemonaco, compania agricolă familială Loddo din Matelica, pentru infracțiuni administrative legate de acuzația de angajare ilegală.

Procesul se va deschide pe 3 noiembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel