Update. Mario Draghi și-a dat demisia din funcția de premier. Urmează alegeri anticipate

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Mario Draghi
Mario Draghi

Premierul italian Mario Draghi a anunţat parlamentul, joi, că urmează să se întâlnească cu preşedintele Sergio Mattarella şi să îl informeze pe acesta despre intenţiile sale, după ce partidele din coaliţie şi-au retras sprijinul pentru guvernul său, informează Reuters.

Update ora 11:34. Mario Draghi l-a anunțat pe președintele Sergio Matarella că demisionează și va asigura interimatul până la alegerile anticipate programate să aibă loc cel mai probabil în toamna acestui an. 

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a convocat la reşedinţa sa pe cei doi lideri ai parlamentului, în contextul în care ţara traversează o nouă criză politică după demisia premierului Mario Draghi, informează DPA.

Preşedintele Senatului, Maria Elisabetta Casellati, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, sunt aşteptaţi joi după-amiază la Palatul Quirinal din Roma, potrivit unui comunicat al biroului lui Mattarella.

Casellati este programată să sosească la ora 16:30 (1430 GMT), iar Fico o jumătate de oră mai târziu, potrivit presei locale.

Analiştii spun că Mattarella, care are acum un rol crucial în a decide viitorul politic al Italiei după demisia lui Draghi, ar putea dizolva cele două camere ale parlamentului şi convoca alegeri anticipate.

știrea inițială: 

Surse politice au afirmat că Draghi va demisiona, ceea ce aproape sigur va deschide calea către organizarea de alegeri anticipate în luna octombrie.

Mario Draghi (74 de ani) nu a obţinut aprobarea generală pe care o dorea în cursul unui vot de încredere miercuri în Senat.

Chiar dacă Draghi a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide - Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele - nu au participat la vot.

Joia trecută, şeful statului italian a respins deja o primă demisie a lui Mario Draghi. 

 

Vezi și 

 

Italia ar putea adopta salariul minim. Mario Draghi vrea reînnoirea pactului coaliției pentru a continua în funcția de premier

 

Italia ar putea adopta salariul minim. Se fac presiuni uriașe pentru acest lucru, mai ales din partea partidului Mișcarea 5 Stele. Premierul demisionar Mario Draghi pare să fie de acord cu această măsură, în anumite condiții, ba chiar ar urma să rămână în funcție, însă cere o "reconstituire" a pactului coaliției de guvernare. 

Premierul italian Mario Draghi a îndemnat miercuri la "reconstruirea pactului de încredere" între partidele coaliţiei sale pentru a salva guvernul, pus în pericol de retragerea, săptămâna trecută, a Mişcării 5 Stele din acest guvern, informează AFP.

"Singura soluţie, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim din temelii acest pact, cu curaj, altruism şi credibilitate", a afirmat Draghi în Senat. "Asta cer italienii", a subliniat el.

În timpul acestei intervenţii, ce va fi urmată după-amiaza de un vot de încredere, Mario Draghi s-a arătat cu precădere aspru la adresa partidelor politice. "Italia nu are nevoie de o încredere de faţadă, care să dispară în faţa unor măsuri dificile ce trebuie luate", a spus el.

Draghi chiar s-a adresat direct partidelor: "Voi, partide şi parlamentari, sunteţi gata să reconstruiţi acest pact? Sunteţi gata să confirmaţi acest efort pe care l-aţi făcut în timpul primelor luni şi care ulterior a slăbit?". "Nu mie trebuie să-mi răspundeţi la această întrebare, ci tuturor italienilor", a subliniat el.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel