Irlanda ACCELEREAZĂ relaxările: "Progresăm. Am câştigat dreptul"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Guvernul irlandez a anunţat vineri că va accelera relaxarea măsurilor de izolare introduse la sfârşitul lui martie, datorită progreselor înregistrate în lupta împotriva noului tip de coronavirus, informează AFP.

"Anunţ o accelerare în foaia de parcurs", a declarat premierul Leo Varadkar în timpul unei conferinţe de presă.

El a precizat că guvernul irlandez va începe de luni relaxarea restricţiilor, în mod concret prin redeschiderea tuturor magazinelor din afara centrelor comerciale, şi intenţionează să pună capăt pe 29 iunie restricţiilor de deplasare în interiorul ţării.

"Progresăm. Avansăm în direcţia bună. Şi am câştigat dreptul de a avea speranţă pentru viitor", a afirmat liderul conservator.

Noul tip de coronavirus a provocat decesul a 1.664 de persoane în Irlanda, unde numărul de cazuri confirmate a ajuns la 25.142, potrivit cifrelor oficiale de până joi. Răspândirea epidemiei a încetinit în mod clar în ultimele zile, fără niciun deces în ziua de 25 mai.

Cu această accelerare, planul de ieşire din izolare va avea doar patru etape în locul celor cinci prevăzute iniţial. A doua etapă începe luni, cu redeschiderea magazinelor, spaţiilor de joacă şi bibliotecilor. Grupuri de maxim 6 persoane se vor putea întâlni în interior sau în exterior, cu condiţia respectării unei distanţe de cel puţin 2 metri, iar persoanele cele mai vulnerabile şi cu vârste peste 70 de ani vor fi autorizate să primească un mic număr de persoane acasă la ele.

Irlandezii se vor putea deplasa în comitatul în care locuiesc sau pe o rază de maxim 20 de kilometri. Însă, ei nu se vor putea deplasa liber pe teritoriul întregii ţării decât începând cu 29 iunie, din a 3-a fază a planului de relaxare a restricţiilor.

De la această dată se vor redeschide de asemenea hotelurile, barurile, restaurantele şi lăcaşurile de cult.

Ultima etapă este prevăzut să înceapă pe 20 iulie, cu redeschiderea saloanelor de înfrumuseţare, însă unele măsuri luate împotriva pandemiei, precum interzicerea formării de grupuri mari de persoane vor rămâne în vigoare până în august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel