Ionică, cel mai iubit frizer din vechiul București: a impresionat doamnele de la palatul regal și l-a tuns pe Regele Mihai I

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Ionică, cel mai iubit frizer din vechiul București: a impresionat doamnele de la palatul regal și l-a tuns pe Regele Mihai I / Foto: Unsplash
Ionică, cel mai iubit frizer din vechiul București: a impresionat doamnele de la palatul regal și l-a tuns pe Regele Mihai I / Foto: Unsplash

De departe, cel mai iubit frizer din perioada interbelică a fost Ionică Oprișanu, cel care reușise să-și facă afacerea atât de celebră încât devenise oficial frizerul Curții Regale.

Perioada interbelică este cunoscută atât în țara noastră, cât și în alte părți, ca fiind una dintre cele mai elegante din istoria omenirii.

Doamnele din înalta societate defilau mândre pe străzile Bucureștiului în zilele de sărbătoare, îmbrăcate în haine elegante și scumpe, cu coafuri conform modei vremii, adesea descrise ca fiind "artistice".

 

Ionică Oprișanu, omul care a reușit să impresioneze Familia Regală

 

Ionică Oprișanu era patronul unei frizerii foarte cunoscute în perioada interbelică, așa cum am menționat mai sus, iar măiestria sa a ajuns până la urechile membrilor Curții Regale. "Salonul lui Ionică, celebrul frizer al Curții Regale, a atras multă vreme, ca un magnet ascuns în grădina Ateneului Român, tot ce are Capitala mai select: doamne, domni, domnișoare și Don Juani", se arată într-un articol din presa vremii.

"O stranie adunare de oameni de cea mai pură și parfumată esență, în căutarea unei ore și a unui loc în acest laborator fermecat care ascunde atâtea mistere și face atâtea minuni!”

Clienții întrebau adesea, însă, dacă Ionica însuși era acolo. "Este la Palat, îl tunde pe M. S. Regele Mihai", era răspunsul pe care îl primeau uneori.

 

Frizerul care sucea mințile tuturor femeilor

 

Cine ar putea crede că Ionică și salonul pe care îl conducea cu atâta măiestrie joacă un rol decisiv în viața doamnelor noastre elegante? Cine ar putea bănui că în jurul unei perechi de foarfeci ca oricare alta, a câtorva instrumente și a câtorva aparate, româncele îșidestăinuiau toate gândurile.

„Și totuși, iată, în atmosfera parfumată a salonului de coafură, "marele mister" al părului răvășit după o noapte de dans, al unghiilor care și-au pierdut eleganța sau al sprâncenelor stufoase care "strică" linia ochilor. Acolo, în vaporii de parfum, în aburul apei, al mirodeniilor exotice, al șoaptelor, al bucuriilor înăbușite, al regretelor și speranțelor, în atmosfera încărcată de esențele tuturor parfumurilor din lume, femeile noastre elegante îndură chinul mașinilor și al tuturor invențiilor pe care arta modernă, în lupta cu vicisitudinile naturii, le-a născocit în folosul femeilor", se mai scria în presă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel