Iohannis: România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, i-a spus președintele Klaus Iohannis omologului său leton, Egils Levits, în marja Summitului B9 de la București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, vineri, o întrevedere cu președintele Republicii Letonia, Egils Levits, la București, în marja Summitului B9.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale, coordonarea în plan european și în diversele formate de cooperare regională, precum București 9 și respectiv Inițiativa celor Trei Mări, al cărei următor summit va fi găzduit de Președintele Letoniei la Riga, la 20 iunie 2022.

În contextul sărbătoririi în această lună a 100 de ani de relații diplomatice, cei doi președinți - român și leton - au subliniat dinamica pozitivă a cooperării bilaterale, dar și potențialul existent în domeniul economic, prin creșterea schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce, al educației, mediului, cercetării și securității cibernetice.

Iohannis: România va relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică

 

Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța pentru România a Inițiativei celor Trei Mări, care are implicații strategice multiple, de la componenta securitară la cea economică, cu accent pe infrastructura de transport și cea de energie.

Președintele Klaus Iohannis a reamintit și decizia României de a relua în 2023 participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona baltică, aceasta fiind apreciată de omologul leton ca o contribuție la asigurarea securității aliate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi președinți au avut și un schimb de vederi privind situația de securitate din regiune și sprijinul acordat Ucrainei și refugiaților ucraineni. Au mai fost discutate și modalitățile concrete de sprijinire a Republicii Moldova, atât în ceea ce privește cererea sa de aderare la Uniunea Europeană, cât și în plan economic, financiar și pentru a face față provocărilor actuale în multiple planuri.

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria - se reunesc vineri, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format.

Summitul B9, la Palatul Cotroceni

 

La reuniune va participa online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Iniţial, acesta îşi anunţase prezenţa fizică la Bucureşti, însă, în cursul zilei de joi, agenţia de presă Reuters, citând un oficial al NATO, a relatat că Jens Stoltenberg a fost diagnosticat cu zona zoster şi că va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România.

Conform agendei, ceremonia primirii oficiale a şefilor de state va avea loc vineri, începând cu ora 14,40, în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, urmată, la ora 14,55, de o fotografie de familie în Sala Unirii.

În deschiderea sesiunii plenare a summitului, care va începe la ora 15,00, vor avea intervenţii preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda.

La ora 17:15 sunt programate declaraţii de presă comune ale preşedinţilor României şi Poloniei.

 Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO



Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.

Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel