Iohannis, REACȚIE după comunicatul CSM: "A fost respins cetățeanul Gîrbovan, nu judecătorul"

Liviu Ludovic / 29 aug 2019, 16:46 Salveaza PDF Comentarii

Administrația Prezidențială transmite, ca replică la scrisoarea judecătorilor din CSM, că președintele nu a respins-o pe Dana Gîrbovan judecătorul, ci cetățeanul, precizând că opinia CSM e îngrijorătoare deoarece induce ideea că șeful de stat ar fi putut numi un magistrat în Guvern. 

"Președintele României nu a justificat respingerea propunerii în funcția de ministru al justiției a judecătorului Dana-Cristina Gîrbovan, ci a cetățeanului român Dana-Cristina Gîrbovan, care a acceptat propunerea premierului de a ocupa o funcție de ministru într-un guvern politic și care a și înaintat demisia din magistratură. Orice altă perspectivă ar însemna că fie propunerea transmisă de prim-ministru pentru funcția de ministru al justiției era în contradicție flagrantă cu Legea fundamentală, fie magistratul nominalizat, prin acceptarea acestei propuneri, ar fi fost în dezacord cu propriul său statut profesional", a transmis Administrația Prezidențială, referitor la comunicatul de presă al Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Președintele Klaus Iohannis precizează că "întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător".

Administrația Prezidențială subliniază că Secția pentru judecători a CSM trebuie să explice cum ar fi putut președintele să numească în funcția de ministru un judecător.

"Ingerințe cu adevărat grave la adresa independenței justiției sunt tocmai aceste aprecieri inexplicabile din partea unor profesioniști ai actului de justiție, care par să condamne tocmai faptul că Președintele României a respectat legile și Constituția țării. Ar fi fost indicat ca, înainte de a transmite comunicatul de presă, semnatarii să fi parcurs recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora judecătorul trebuie să demisioneze înainte de a concura pentru o funcție politică, deoarece, chiar dacă nu este desemnat, acesta va fi identificat cu o anumită tendință politică, în detrimentul independenței. Comisia de la Veneția consideră, totodată, că judecătorii nu ar trebui să se pună într-o poziție în care independența sau imparțialitatea lor ar putea fi periclitate", transmite președintele.

klaus Iohannis avertizează că, prin opiniile exprimate, Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale.

Reacția președintelui vine după ce Secția pentru judecători a CSM a condamnat public, joi, printr-un comunicat de presă, declarațiile președintelui Klaus Iohannis după respingerea Danei Gîrbovan la ministerul Justiției ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției. Ulterior, trei judecători CSM, Andrea Chiș, Bogdan Mateescu și Mihai Bălan, s-au delimitat de comunicatul Secției pentru judecători privind refuzul președintelui de a o numi pe Dana Gîrbovan la ministerul Justiției și subliniază că informarea de presă poate plasa Consiliul în contextul campaniei electorale.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy