Iohannis: La 30 de ani de la Revoluție, călăii acelor zile se plimbă încă liberi

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a spus, luni, la Timișoara, că îl copleșește un adânc sentiment de rușine, pentru că, la 30 de ani de la Revoluție, "călăii acelor zile se plimbă încă liberi" și a vorbit despre „o datorie neîmplinită a justiției din România".

Președintele Klaus Iohannis a spus la Timișoara, unde a participat la comemorarea începutului Revoluției din 1989, că cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste este „că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție".

"Dreptatea înseamnă aflarea vinovaților și pedepsirea celor care au curmat vieți, celor responsabili de represiunea dezlănțuită împotriva revoluționarilor, responsabili pentru crime, responsabili pentru locul rămas gol din cauza cruzimii lor, resposabili pentru chipuri îndurerate de copii orfani, văduve și părinți care nu au încetat niciodată să plângă. Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmașii celor dispăruți, pentru eroi și pentru martiri. Dar în același timp, un adânc sentiment de rușine profundă mă copleșește. La 30 de ani de la Revoluție, cu câteva excepții, călăii acelor zile se plimbă încă liber. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârșite la Revoluție, în care au fost implicate forțele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceaușescu", a declarat șeful statului, potrivit Mediafax.

"O datorie neîmplinită a justiției din România"

 

Klaus Iohannis a spus că nepedepsirea vinovaților din Decembrie 1989 rămâne o "datorie neîmplinită a justiției din România".

"Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la acele zile care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat. Această datorie neîmplinită a justiției din România trebuie reparată pentru victime, dar și pentru a restaura în întregime demnitatea unei națiuni care, în sfârșit, și-ar recupera astfel integral momentul fondator al democrației sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluției, preum și condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă pași extrem de importanți în apărarea amintirii eroilor noștri, precum și pentru împiedicarea unor deghizări meschine, a celor care profită de trecerea timpului și implicit de diluarea memoriei colective. A spune azi că în România lui 89 nu a existat o revoltuție anticomunistă este un act rușinos, prin negarea sacrificiului uman incomensurabil", a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a depus luni coroane de flori la Monumentul Eroilor din Timișoara și va participa la spectacolul de balet „Revolta", la Opera Națională Română din oraș.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel