Interpolul, preocupat de un aflux de arme donate Ucrainei după război

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Interpolul, preocupat de un aflux de arme donate Ucrainei după război
Interpolul, preocupat de un aflux de arme donate Ucrainei după război

Un număr mare de arme trimise în Ucraina vor ajunge în mâinile infractorilor din Europa şi nu numai, a afirmat miercuri directorul general al Interpol, care a cerut statelor să se intereseze de urmărirea acestor arme, relatează AFP.

''Marea disponibilitatea de arme în timpul conflictului actual va duce la proliferarea armelor ilicite în faza post-conflict'', a declarat germanul Jürgen Stock pentru Asociaţia Presei Anglo-Americane din Paris, unde s-a deplasat din Lyon, sediul Interpolului.

''Infractorii se concentrează deja, chiar acum, pe aceasta'', a continuat el, văzând în Uniunea Europeană drept ''o destinaţie probabilă pentru aceste arme, deoarece preţurile acestor arme pe piaţa neagră sunt semnificativ mai mari în Europa, în special în ţările scandinave''.

 

Aliaţii occidentali ai Kievului au expediat tone de echipament militar în Ucraina



Aliaţii occidentali ai Kievului au expediat tone de echipament militar în Ucraina, care încearcă de mai bine de trei luni să respingă forţele ruse, care controlează deja zone din teritoriul său în est şi sud.

Marţi, preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor ''furniza ucrainenilor sisteme de rachete mai avansate şi muniţii, care să le permită să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina''.

Dar ''chiar şi armele care sunt folosite de armată, armele grele, vor fi disponibile pe piaţa criminală'', a avertizat Stock.

''Încurajăm deja ţările membre (ale Interpol, n.red) - avem o bază de date privind schimbul de informaţii privind armele - să utilizeze aceste baze de date deoarece nicio regiune sau ţară nu se poate ocupa singură de asta'', a continuat el.

''Infractorii despre care vorbesc operează la nivel global, aşa că aceste arme vor fi comercializate pe continente'', a comentat directorul general al Interpol.

Conflictul din Ucraina a provocat, de asemenea, o creştere a ''furturilor pe scară largă de îngrăşăminte, precum şi o creştere a produselor agrochimice contrafăcute deoarece aceste produse au crescut în valoare'', a subliniat el, precum şi o ''creştere a furturilor de combustibil în Europa'' din acelaşi motiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel