Interlopul Adrian Corduneanu şi soţia sa, retinuți de procurorii DIICOT. Dađeau bani cu camătă cu dobânzi și de 400%

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Interlopul Adrian Corduneanu, soţia acestuia şi alte 13 persoane au fost reţinute după ce au fost audiate de procurorii DIICOT în dosarul vizând două grupări care dădeau bani cu camătă, dobânzile cerute fiind cuprinse între 20 și 120% şi, în anumite cazuri, erau și de 400%.

Conform Poliției Iași, în urma celor 42 de percheziții făcute luni 35 de persoane au fost duse la DIICOT Iași, iar la finalizarea audierilor 15 persoane au fost reținute de procurori pentru 24 de ore. În cazul unei alte persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Potrivit Poliției, marți, a fost sesizată instanța cu propunerea de arestare preventivă a celor 15 persoane reținute.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperiți și ridicați 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kg de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, 12 cuțite și săbii, spray-uri lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente ce ar conține evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate pentru bunuri imobile.

De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător pe un imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.

Printre persoanele reţinute în acest dosar se numără interlopul ieşean Adrian Corduneanu şi soţia sa, dar şi alte rude ale acestora.

Au fost identificate peste 50 de victime ale cămătarilor

 

n cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.

Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.

''Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate'', precizează DIICOT.

Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracţionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.

Acţiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galaţi, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoşani, SCCO Vrancea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Alexandru cel Bun" Bacău şi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel