Întâlnirea dintre Biden și Putin de la Geneva, astăzi. Ce urmează să discute cei doi președinți

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin se întâlnesc miercuri în cadrul unui summit istoric organizat la Geneva.

Biden a ajuns marți pe aeroportul din Geneva, de la Bruxelles, unde şi-a reafirmat voinţa de a reda forţă relaţiei transatlantice şi de a transmite un mesaj clar Moscovei.

„Alianţa noastră este solidă. NATO este unită, Statele Unite s-au întors”, a subliniat el, iar ralaţiile s-au relaxat, după ce Uniunea Euroepană şi Washingtonul au anunţat marţi un armistiţiu în vederea soluţionării conflictului Airbus/Boeing, vechi de 17 ani, care afecta relaţiile între cele două mari blocuri economice.

Acest summit, punctul culminant al turneului său în Europa, prezintă o miză importantă pentru Joe Biden. El este al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Putin, care se află la putere de la sfârşitul lui 1999.

 

Putin îşi exprimă speranţa ca preşedintele democrat să fie mai puţin impulsiv decât predecesorul său republican

 

Într-un interviu acordat postului american NBC, Putin îşi exprimă speranţa ca preşedintele democrat să fie mai puţin impulsiv decât predecesorul său republican. Însă el a profitat de ocazie şi pentru a sublinia cât de ”talentat” era, în opinia sa, Donald Trump, potrivit Știrile PRO TV.

Ucraina, Belarusul, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi, atacuri cibernetice - sunt toat atâtea subiecte de discordie, iar discuţiile se anunţă aspre şi dificile.

Casa Albă a stabilit în mod voit ştacheta cât mai jos şi a anunţat că nu se sunt de aşteptat anunţuri importante şi că obiectivul pe termen lung este ca relaţiile între cele două ţări să fe mai ”stabile şi previzibile”.

La summitul G7 din Cornwall, Biden a lăsat să se întrevadă chiar o formă de fatalism. ”Pentru că el este Putin”, a răspuns el la o întrebare despre eficienţa avertismentelor şi sancţiunilor impuse Moscovei.

 

Putin a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit

 

În ceea ce-l priveşte pe Putin, experţi sunt de acord că acesta a obţinut deja ceea ce voia, şi anume organizarea acestui summit, ca o ilustrare a importanţei Rusiei. Recunoaşterea puterii Rusiei este leitmotivul lui Putin de douădecenii de când se află la putere.

Cei doi lideri urmează să se exprime separat, miercuri, în urma întâlnirii. Nicio conferinţă de presă comună nu este prevăzută.

Conferinţa de presă care a avut loc în urma întâlnirii lui Donald Trump u Vladimir Putin, în iulie 2018, la Helsinki, se află în continuare în mintea tuturor la Washington.

Într-un gest ciudat, care a provocat un val de indignare în tabăra sa, preşedintele republican a părut atunci să acorde mai multă valoare cuvântului fostului şef al KGB-ului decât concluziei unanime a agenţiilor americane de informaţii cu privire la amestecul rus în campania electorală prezidenţială americană din 2016.

În primele şase zile ale turneului său, Joe Biden le-a oferit asigurări, într-o serie de summituri - G7, NATO, UE-SUA - aliaţilor Statelor Unite.

El a marcat astfel un contrast - în formă şi în fond - faţă de bruscările şi invectivele din mandatul lui Trump.

Biden a subliniat că Statele Unite s-au întors la masa multilateralismului şi că sunt hotărâte să joace un rol-cheie de la lupta împotriva pandemiei covid-19 şi până la lupta împotriva modificărilor climatice.

 

Detaliile despre summit

 

Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Vila La Grange, o construcţie din secolul al XVIII-lea, situată în centrul oraşului şi al celui mai mare parc al acestuia, cu o vedere impresionantă către Lacul Léman.

Kremlinul a anunaţat că discuţiile, care încep la ora locală 13:00 (14:00, ora României) şi ar urma să dureze patru-cinci ore.

În programul summitului se află o întâlnire în format redus - între preşedinţii american şi rus şi şefii acestora ai diplomaţiei, Antony Blinken şi Serghei Lavrov -, urmată de şedinţă de lucru extinsă.

Aproximativ 4.000 de poliţişti, militari şi găzi de securitate au fost desfăşurate la Geneva.

Oraşul elveţian a găzduit deja un summit încă istoric - primul tête-à-tête al lui Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov, în 1985.

 

Ce teme de discuție sunt preconizate

 

Președintele american promite să îi spună omologului său rus care sunt “liniile sale roşii”. Același mesaj vine și din partea Rusiei. Dar ambele țări anunță că sunt deschise cooperării.

Joe Biden: “Am aflat că este, așa cum se spune în sport, un adversar demn. Îi voi spune clar președintelui Putin că există domenii în care putem coopera, dacă alege asta. Dar, dacă alege să nu coopereze cum a mai făcut-o în trecut în legătură cu securitatea cibernetică și alte activități, atunci vom răspunde.”

Problema atacurilor cibernetice se pare că va fi una dintre principalele teme de discuții dintre cei doi președinți. Subiectul este dezbătut și la Summitul Nato de la Bruxelles. Mai mult, președintele american a afirmat la începutul lunii că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după ce mai multe companii din Statele Unite au fost grav afectate de astfel de atacuri. Dar, într-un interviu acordat presei americane, Putin cataloga ipoteza cum că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA ca fiind un lucru de-a dreptul “grotesc”.

Vladimir Putin: “Ar trebui să încercăm să găsim modalități de soluționare a relației noastre (cu SUA). Care azi se află la un nivel extrem de scăzut. Toţi știm asta.”

De asemenea preşedintele rus a mai vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate.

Experții în probleme de relații internaționale, chiar şi cei din zona Rusiei, susțin că în ciuda disputelor dintre cele două țări, care vor rămâne și pe viitor, este totuși un pas important că cei doi au ales să poarte această discuție.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel