Inginer român care a lucrat și pentru NASA, reținut pentru fraudă

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Dumitru Popescu, un reputat inginer român, șef al Arca Space Corporation, companie specializată în construcția de aparate de zbor electrice în spațiu a fost reținut în SUA.

 

Dumitru Popescu, un reputat inginer român, șef al Arca Space Corporation, companie specializată în construcția de aparate de zbor electrice în spațiu a fost reținut în SUA, anunță posturile de televiziune afiliate CBS și ABC în El Paso.

 

Potrivit procurorilor americani acesta este acuzat de fraudă și delapidare după ce luna trecută compania Anova Technologies din Chicago a depus o plângere penală în care îl acuză pe român că a obținut fonduri ilegale în valoare de 20.000 de dolari.

 

 

Dumitru Popescu este absolvent de Teologie. Pasionat de ingineria spațială a devenit student în cadrul Universității Politehnice din București, dar după 3 ani a încetat studiile și a înființat în anul 1999 Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA). Firma  devenit celebră odată cu participarea la concursul Google Lunar X Prize în 2011.

 

Racheta Haas 2CA prezentată de ARCA Space Corporation în Statele Unite

 

În anul 2014 Dumitru Popescu a plecat din România și s-a mutat în New Mexico, Statele Unite ale Americii. Acolo compania ARCA a devenit Arca Space Corporation și s-a concentrat pe dezvoltarea de produse și tehnologii cu aplicații comerciale, cum ar fi drone și plăci zburătoare, cel mai cunoscut proiect recent anunțat fiind Arca Board, o placă cu o autonomie de 9 minute.

 

CEO Dumitru Popescu pe Arcaboard

 

Dumitru Popescu a fost implicat și în eșecul unei misiuni spațiale a ESA de explorare a planetei Marte!

 

În anul 2016 Dumitru Popescu a fost acuzat de Agenția Spațială Italiană că este direct responsabil pentru prăbușirea modulului Schiaparelli pe planeta Marte.

 

Mai mult, în scandalul creat a fost implicată Agenția Spațială Europeană (ESA). Potrivit ziarului La Republica, Agenția Spațială Italiană (ASI) a acuzat Agenția Spațială Europeană (ESA) că a încredințat companiei conduse de Popescu, descrisă de italieni a fi una "lipsită de competențe specifice suficiente" testul final care ar fi trebuit să simuleze intrarea în atmosferă a modulului Schiaparelli în atmosfera planetei Marte. 

 

În apărarea sa, Dumitru Popescu le-a declarat jurnaliștilor italieni că "ASI trebuie să fie atentă pentru că dacă nu are probe pentru declarațiile sale va trebui să plătească. Suntem liniștiți, am făcut tot ce era posibil: pentru acel test ar fi trebuit să zburăm prea aproape de baza rusă de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea și riscam să declanșăm un conflict între Federația Rusă și NATO".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel