Inflația încetinește în Germania. Prețurile la energie și carburanți au scăzut cu 2,4% în februarie 2024 față de anul precedent

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik

În luna februarie, inflația germană își continuă descreșterea, cu o creștere anuală a prețurilor de consum de 2,5%, față de avansul de 2,9% în ianuarie.

Inflaţia în Germania a continuat să încetinească în luna februarie, când preţurile de consum au înregistrat o creştere în ritm anual de 2,5%, după un avans de 2,9% în ianuarie, ceea ce ar putea alimenta aşteptările cu privire la o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Centrale Europene.

Estimările preliminare publicate de către Oficiul Federal de Statistică (Destatis) indică o creștere a indicelui prețurilor de consum în prima economie europeană, cu 0,4 puncte procentuale în februarie, comparativ cu luna precedentă. Acest nivel reprezintă cel mai scăzut din iunie 2021.


Chiar dacă este vorba de date preliminare, aceste cifre arată că tendinţa de dezinflaţie continuă în Germania, unde preţurile de consum au înregistrat o creştere medie de 5,9% în 2023.

- Preţurile la energie şi carburanţi au fost mai mici cu 2,4% în luna februarie 2024 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut

- Alimentele au costat cu 0,9% mai mult decât în luna februarie 2023, ceea ce înseamnă că tendinţa de creştere s-a moderat, având în vedere că în luna ianuarie a fost înregistrat un salt de 3,8%.

"Salariaţii beneficiază graţie unei creşteri notabile a salariului lor real, ceea ce este important pentru a ajuta o economie să se repună pe roate şi la stimularea consumului", a comentat Fritzi Köhler-Geib, economist şef la banca de stat KfW.

Indicele armonizat al preţurilor de consum a încetinit şi el în luna februarie până la 2,7%, de la un nivel de 3,1% în luna ianuarie, apropiindu-se de ţinta de 2%. De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la alimente şi energie, a rămas stabilă la 3,4% în luna februarie.

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a spus luni că încetinirea inflaţiei în zona euro va continua, dar a adăugat că, atât ea cât şi colegii săi din Consiliul guvernatorilor, trebuie să vadă mai multe dovezi că ritmul de creştere a preţurilor revine în apropiere de nivelul ţintă al BCE, realtează Agerpres. 

Gardienii euro se reunesc săptămâna următoare pentru o nouă şedinţă de politică monetară şi analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină nemodificate dobânzile la cel mai ridicat nivel din istorie. Cu toate acestea, observatorii mizează cel puţin pe un indiciu din partea lui Christine Lagarde cu privire la o primă reducere a dobânzilor în cursul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel