Inflaţia, creştere puternică. Alimentele, mai scumpe

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari
Inflația din zona euro a urcat la un nivel record de 10,7%. De ce diferențele între țări sunt atât de mari

Conform INS, rata anuală a inflaţiei a ajuns în luna aprilie la 5,2%, în ciuda asigurărilor date de Guvern că situaţia este sub control.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna aprilie la 5,2%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, în condiţiile în care fructele proaspete s-a scumpit cu 13,9% faţă de decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 5%, în creştere faţă de februarie, când a fost 4,72%, şi faţă de ianuarie, când a fost 4,32%.

În aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 7,2%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,83%.

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) şi gaze naturale (10,19%). Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în aprilie faţă de decembrie, cu 3,9%.

Cine e de vină

Liviu Dragnea, liderul PSD, afirma că "sub nicio formă" nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile PSD de creştere a veniturilor românilor. El a mai afirmat că politicile guvernelor PSD/ALDE din ultimul an şi jumătate nu ar avea nicio legătură cu creşterea inflaţiei – de vina ar fi companiile cu capital străin care, atunci "când au văzut că veniturile romanilor cresc, au majorat preţurile".

În ultima prognoză, publicată în 9 mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel