Inflația afectează și domeniul agriculturii. Producătorii vor scumpi alimentele din cauza costului mare al energiei

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Producătorii agricoli nu mai fac față costurilor mari și avertizează că urmează o scumpire a prețurilor alimentelor. În mai puțin de o lună, se prevede un scenariu crunt pentru populație. Guvernul ar trebui să ia măsuri de sprijin, altfel valoarea produselor ar putea crește de 3 ori, față de momentul actual.

Din cauza inflației, care a crescut enorm în ultimul an, alimentele s-au scumpit cu peste 7%, potrivit datelor INS. Dintre acestea, unele dintre cele mai folosite în bucătărie, uleiul, cartofii și mălaiul se află pe primele trei.

Scumpirile în lanț ale energiei, îngrășămintelor și combustibilului, au ajuns să crească automat și prețul produselor agricole. Fermierii sunt depășiți de situație, de vină fiind criza energetică, conform ministrului Agriculturii.

 

Ce se va întâmpla în scenariul în care prețul se poate tripla

 

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: "Scumpirile la energie și gaze naturale și modul haotic în care s-a liberalizat piața energetică a cauzat un bulgăre care s-a tot rostogolit și lovește tot mai multe sectoare."

Producătorii agricoli sunt afectați cu atât mai mult din această cauză, deoarece puterea de cumpărare va fi foarte mică din cauza salariilor mici. Aceștia trag un semnal de alarmă referitor la prețul alimentelor către guvern.

"S-ar putea să se și tripleze. Problema este că puterea de cumpărare nu există. Noi putem să le triplăm, dublăm, să le facem de 10 ori mai mari. Cine mai cumpără? Dacă într-o luna Guvernul nu intervine rapid nu vom avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri, vom avea șomaj. Va fi un efect atât de mare pe care nu-l va mai controla nimeni", a declarat Ștefan Nicolae, președinte Agrostar.

Pe lângă scumpirea energie, fermierii au explicat că anul este secetos, iar produsele vor necesita mai multe îngrășăminte chimie, a căror valoare este supra estmiată, de asemenea.

 

Banca Națională prevede că inflația va trece de 11%, iar prețurile vor crește treptat

 

Scumpiri vor fi şi în următoarele luni, inclusiv la mâncare, anunţă economiştii Băncii Naţionale, care estimează că preţurile vor creşte treptat. Astfel, se estimează că în aprilie-iunie am putea avea o inflaţie de 11,2%. BNR a crescut prognoza de inflație: pentru trimestrul 1 la 7,9-8%, pentru trimestrul 2 la 11,2%, pentru trimestrul 3 la 10,.2%, iar pentru trimestrul 4 la 9,6%.

 

Alimentele de bază s-au scumpit cel mai tare în perioada ianuarie 2021- ianuarie 2022

 

- ulei alimentar: 25,76%
- cartofi: 25,67%
- mălai: 17,02%
- margarină: 13,05%
- făină: 12,81%
- pâine: 10,99%

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel