Incendiul devastator la mănăstirea Petru Vodă, moaștele de la Athos scapă neatinse

Narcis Popa |
Data publicării:
Mănăstirea Petru Vodă, înainte de incendiul devastator
Mănăstirea Petru Vodă, înainte de incendiul devastator

Un puternic incendiu s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică la mănăstirea Petru Vodă, din județul Neamț.

Incendiul de la mănăstirea de maici din localitatea Petru Vodă a distrus chiliile stăreţiei, zeci de obiecte de cult şi cărţile din biblioteca mănăstirii.

Focul ar fi pornit din clădirea în care locuiește maica stareță, Iustina. Maicile se aflau la slujbă în momentul izbucnirii incendiului. Nu au fost victime. Potrivit surselor stiri-neamt.ro, moaștele unui călugăr de la Muntele Athos au scăpat intacte, deși cutia în care se aflau a fost găsită aproape carbonizată.

 

Coșul de fum, cel mai probabil sursa incendiului


Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, sublocotenentul Irina Popa, a declarat că în incendiu au ars circa 500 metri pătraţi din acoperişul stăreţiei, 400 metri pătraţi din mansardă, obiecte de mobilier din chilii, obiecte de cult, cărţi din bibliotecă şi circa 3 tone de plante medicinale depozitate în saci. 'La locul intervenţiei s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă de la Garda 2 de Intervenţie Poiana Teiului.

Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incendiul se manifesta la nivelul întregului acoperiş. Deoarece exista posibilitatea propagării incendiului la biserică, au fost solicitate forţe în sprijin de la Detaşamentele Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ. Au venit alte 4 autospeciale de stingere şi două autospeciale de intervenţie pentru lucru la înălţime. La această misiune au fost şi două ambulanţe SMURD. Nu au fost victime', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, sublocotenentul Irina Popa. După lichidarea incendiului, pompierii au stabilit cauza probabilă de producere ca fiind 'coşul de fum neprotejat termic faţă de un material combustibil'.

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, s-a deplasat duminică la faţa locului pentru a vorbi cu stareţa mănăstirii despre pagubele suferite şi pentru a găsi soluţii pentru refacerea chiliilor distruse de incendiu, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel