Incendiul de la Matei Balș în presa internațională. Reuters: „Sistemul de Sănătate supus corupției, ineficiențelor și managementului politizat“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
incendiu_piatra_neamt_pacienti
incendiu_piatra_neamt_pacienti

Cinci persoane au murit în urma incendiului izbucnit vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Tragedia a avut ecouru și în pres interațională, mai ales că în România asfel de tragedii s-au mai petrecut în ultim perioadă.

Reuters a subliniat că este vorba despre „al doilea incendiu ucigaș la un spital” din România într-un interval de doar trei luni. Procurorii investighează cauza flăcărilor, mai scrie agenția, notând că Institutul Matei Balș este principala unitate sanitară când vine vorba de tratarea cazurilor de COVID-19 la nivel național.

„Chiar înainte de pandemie, sistemul de îngrijire a sănătății din România fusese sub presiune, supus corupției, ineficiențelor și managementului politizat. Țara are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de asistență medicală din UE.

Statul a construit un spital în ultimele trei decenii, cheltuie cel mai puțin asistența medicală în Uniunea Europeană și zeci de mii de medici și asistenți au emigrat“, notează Reuters.

Agenția spaniolă EFE

 

„Incidentul de la spitalul de boli contagioase Matei Bals din București este al doilea în trei luni într-o unitate medicală dedicată covidului din țara balcanică.

Pe 7 noiembrie, zece pacienți cu coronavirus au murit și un medic a trebuit să fie tratat în Belgia pentru arsuri grave după ce unitatea de terapie intensivă a spitalului provincial Piatra Neamț din nord-estul României a luat foc, din cauza unui scurtcircuit.

În cadrul unei anchete efectuate în decembrie, autoritățile au constatat aproape două mii de deficiențe în sistemele de incendiu ale unităților de terapie intensivă ale spitalelor din țară.

La 30 octombrie 2015, un incendiu într-un club de noapte din București a dus la moartea a 64 de persoane și a rănit 146 de persoane. Unii dintre pacienți au murit din cauza stării precare a spitalelor publice românești, provocând un scandal care a dus în cele din urmă la guvern“, notează EFE.

Euronews

 

„Incendiile - și pandemia COVID-19 - au adus sistemul de sănătate șovăielnic al României în atenție, în ultimii cinci ani, de când un incendiu din octombrie într-un club de noapte din București a lăsat 64 de morți“, notează Euronews.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel