Guvernul Ungariei, critici dure pentru UE: "Scopuri politice meschine. Europa e de multă vreme în declin"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract

Europa este de multă vreme în declin, a afirmat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-un mesaj postat pe Facebook de Ziua Europei, relatează luni MTI.

 "Europa este de multă vreme în declin. Şi, în timp ce se confruntă cu provocări ca migraţia, pandemia sau războiul, unii sunt preocupaţi să aprofundeze Uniunea pe linia intereselor de putere şi ideologice", a scris ministrul ungar, într-o postare bilingvă.

"Nu putem permite acest lucru!" - a continuat Varga, subliniind că "ungurii vor continua să lupte împotriva ambiţiilor federaliste pentru o Europă a naţiunilor care se respectă reciproc".

Ministrul adaugă că Ziua Europei este şi o oportunitate de a "ne evalua viziunea asupra viitorului Europei" şi că Ungaria a fost cel mai activ participant la Conferinţa privind viitorul Europei, organizând peste 800 de evenimente.

"La nivelul UE, însă, conferinţa s-a dovedit un eşec: Parlamentul European a folosit acest eveniment în propriile sale scopuri politice meschine, făcând recomandări care ignoră interesele statelor naţionale, de exemplu introducerea de liste transnaţionale sau abolirea deciziilor în unanimitate", a mai scris ministrul ungar al justiţiei în postarea sa.

Conferinţa privind viitorul Europei, un amplu proces de reflecţie cetăţenească lansat în urmă cu un an, s-a soldat cu peste 300 de propuneri pentru reformarea Uniunii Europene, aprobate pe 30 aprilie în cadrul unei ultime sesiuni plenare în Parlamentul European, unde va şi lua sfârşit oficial, luni, relatează Agerpres.

Ungaria face politica lui Putin. Refuză și sancțiunile contra Rusiei

 

Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri la radioul de stat, citat de Reuters.

Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o "bombă atomică" aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei.

Printre altele, într-o scrisoare citată joi de Financial Times (FT), premierul Viktor Orban i-a declarat de asemenea preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că Ungaria nu poate să susţină cel mai recent plan de sancţiuni ale UE "în forma sa actuală".

Orban susține că va fi un eșec 



"Dacă comisia insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-şi asume întreaga responsabilitate pentru un eşec istoric în cursul integrării europene", a notat Orban.

Diplomaţii UE se ceartă cu privire la planurile anunţate de Von der Leyen săptămâna aceasta de a elimina treptat toate importurile de ţiţei rusesc sau de petrol rafinat, ca parte a celui de-al şaselea pachet planificat de sancţiuni împotriva Moscovei, drept represalii pentru invazia din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel