Guvernul german vrea să plătească factura din decembrie pentru toți consumatorii de gaze

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania ar putea plăti factura din decembrie pentru toți consumatorii casnici de gaze, pentru a contribui la creșterea facturilor.  

Autoritățile din Germania au înființat o comisie specială pentru a decide cum va funcționa plafonarea prețului la gaze din Germania pentru a scuti consumatorii de creșterea prețurilor. Membrii comisiei au propus un model etapizat care include acoperirea unei plăți lunare și plafonarea prețurilor la energie. Comisia guvernamentală de experți și-a prezentat propunerile privind plafonarea prețului la gaze în timpul unei dezbateri maraton de 35 de ore în weekend.

Cum ar putea fi protejați consumatorii casnici 

 

Experții propun o soluție în două etape pentru a oferi o un sprijin clienților din Germania care se luptă cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaz în urma invaziei Rusiei în Ucraina, relatează luni cotidianul german Spiegel

Planurile spun că guvernul ar trebui să ofere o plată unică în valoare de o factură lunară în acest an, în timp ce prețurile subvenționate sunt planificate pentru anul viitor pentru clienții privați și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Potrivit comisiei, statul ar urma să preia "avansul respectiv" al tuturor clienților de gaz și de încălzire urbană într-o primă etapă în luna decembrie a acestui an. 

Firmele de utilități ar urma să renunțe la colectarea plății de facturare și să primească suma respectivă de la guvernul federal până la 1 decembrie, conform propunerilor Comisiei de experți pentru gaz și căldură.

Experții au declarat că scopul este de a "compensa parțial" plățile mari de facturare așteptate în ianuarie și februarie 2023. Aceasta înseamnă că guvernul ar prelua practic obligațiile contractuale din contractele de gaz ale clienților pentru o lună.

Vezi și: Europenii sunt disperaţi de facturile mari și se îndreaptă spre lemnul de foc pentru a se încălzi

A doua etapă va fi introdusă din luna martie

 

În cea de-a doua etapă, ar urma să fie introdus un așa-numit model de compensare începând cu luna martie. În cadrul acestuia, o parte din factura de gaz ar fi plătită la un preț subvenționat, iar restul ar fi plătit la prețul mai mare al gazului.

Comisia a declarat luni că va propune un preț fix de 12 cenți pe kilowatt-oră pentru clienții rezidențiali și comerciali, urmând ca 80% din consumul de gaz să fie subvenționat. Restul de 20 la sută ar urma să fie plătit în funcție de prețul pieței. Există, de asemenea, planuri pentru un fond suplimentar pentru situații dificile pentru gospodăriile mai sărace. 

Pentru industrie, începând din ianuarie este planificată o cotă de 70 la sută din kilowați-oră la un preț fix de 7 cenți pe kilowatt-oră.

Pachetul pentru clienții rezidențiali, comerciali și industriali de gaze ar urma să se aplice până în primăvara anului 2024. 

Plafonarea prețului la gaze este un element central al ultimului pachet de măsuri al guvernului german privind criza energetică, în valoare de 200 de miliarde de euro. Cu toate acestea, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Germania să aplice singură acest plafon. 

În același timp, unii membri ai Comisiei sunt îngrijorați de faptul că ar putea exista profituri excepționale mari pentru companiile de distribuție, în urma compensării pentru kilowați/oră plafonați. Iar în cazul ajutorului acordat industriei, ar putea exista probleme cu legislația UE privind ajutoarele de stat, a declarat Comisia. Guvernul ar trebui să fie atent la aceste două aspecte, au îndemnat experții.

Comisia pentru gaze, formată din 21 de membri, s-a reunit practic de trei ori în ultimele două săptămâni. În acest weekend, membrii, inclusiv reprezentanți ai industriei, economiei, grupurilor de protecție a consumatorilor și sindicatelor, s-au întâlnit la Ministerul Federal al Economiei.

Propunerile au fost prezentate luni dimineață cancelarului Olaf Scholz.

"După aproximativ 35 de ore de deliberări, Comisia de experți în domeniul gazelor și căldurii, numită de guvernul german la 23 septembrie 2022, și-a încheiat cu succes ședința închisă", a anunțat la primele ore ale zilei de luni o purtătoare de cuvânt a ministrului Robert Habeck (Verzi), care a numit comisia.

 

----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel