Guvernul francez adoptă reforma pensiilor, în ciuda protestelor de amploare care au cuprins țara

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul Franței a adoptat luni reforma pensiilor, în ciuda protestelor și a revendicărilor sindicale.

Sindicaliștii intenționează să-și intensifice eforturile de mobilizare împotriva proiectului central al administrației condusă de președintele Emmanuel Macron, în timp ce guvernul și-a demonstrat hotărârea de a nu ceda presiunii, menționează agenția. Consiliul de Miniștri a consemnat refuzul categoric al ministrului muncii, Olivier Dussopt, de a renunța la creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea mai controversată dintre măsurile reformiste.

"Revenirea asupra acestui punct ar însemna renunțarea la refacerea echilibrului sistemului", a declarat el. Toate sindicatele și cea mai mare parte din opoziție sunt împotriva creșterii vârstei de pensionare, care nu este dorită, conform sondajelor de opinie, nici de majoritatea cetățenilor francezi. Joia trecută au ieșit în stradă împotriva reformei 1-2 milioane de protestatari.

Noi proteste pe 31 ianuarie

 

Următorul val de demonstrații este anunțat pe 31 ianuarie.

Între timp, președintele Macron și guvernul își reafirmă obiectivul: o dezbatere parlamentară accelerată, astfel încât modificările legislative să intre în vigoare vara aceasta. Duminică, șeful statului a susținut că a dat deja dovadă de "deschidere", deoarece programul său pentru al doilea mandat prezidențial de cinci ani prevedea de fapt ca vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani.

Franța are în prezent una din cele mai reduse vârste de pensionare din Europa, reamintește AFP, citată de Agerpres, observând însă că sistemele de pensii nu sunt complet comparabile. Germanii, belgienii sau spaniolii se pot pensiona la 65 de ani, iar danezii la 67, arată Centrul de Legături Europene și Internaționale de Securitate Socială, organizație publică franceză.

Guvernul de la Paris a optat pentru prelungirea stagiilor de munca pentru a pune capat dezechilibrelor financiare ale caselor de pensii, precum și ca reacție la îmbătrânirea populației. Proiectul de reformă a pensiilor a fost adoptat în ciuda protestelor și a revendicărilor sindicale, care au anunțat că vor își intensifica eforturile de mobilizare împotriva acestuia.

Sindicatele, precum și cea mai mare parte din opoziție, sunt împotriva creșterii vârstei de pensionare, care nu este dorită nici de majoritatea cetățenilor francezi, conform sondajelor de opinie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel