Guvernul, convocat de urgență pentru ratificarea stării de alarmă la Madrid, după anularea restricțiilor anti-covid: Ayuso îi cere „timp“ lui Sánchez. UPDATE

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Pedro Sánchez a convocat în această dimineață o ședință extraordinară de Guvern, după ce, ieri, Curtea Superioară de Justiție din Madrid a anulat restricțiile impuse asupra capitalei Madridului și a altor nouă municipalități.

Pedro Sánchez încearcă să depășească „șocul” și a convocat în această dimineață un Consiliu de Miniștri extraordinar în care aprobarea unei stări de alarmă în Comunitatea Madrid va fi dezbătută și ratificată previzibil .

Ieri, Curtea Superioară de Justiție din Madrid a anulat cadrul legal utilizat de guvern săptămâna trecută pentru a impune restricții care au limitat mobilitatea a peste cinci milioane de madrileni.

Citește și: Spania. Un judecător anulează restricțiile anti-covid din Madrid

Confruntat cu această decizie judiciară premierul a convocat un Consiliu extraordinar de miniștri pentru ratificarea stării de alarmă. Cu toate acestea, există încă o ușă deschisă pentru ca acest instrument excepțional să nu fie utilizat. Surse guvernamentale asigură că „totul este pregătit astfel încât să existe un Consiliu de Miniștri și să fie decretat, dar președintele Guvernului a vorbit cu Isabel Díaz Ayuso, iar președintele regional i-a cerut puțin timp”, relatează ABC.es.

„O țară nu poate fi într-o stare de alarmă permanentă”

 

Guvernul caută să anticipeze criticile conform cărora starea de alarmă ar însemna un șoc economic suplimentar, similar cu cel din primăvară. Din acest motiv, s-a clarificat aseară că, în orice caz, măsurile care urmează să fie adoptate sub noua umbrelă legală „ar fi exact aceleași cu cele care fuseseră deja aplicate”, iar singurul lucru care s-ar schimba ar fi instrumentul juridic care le permite adoptarea. Adică nu ar putea f vorba despre o închidere totală ca în lunile martie și aprilie.

Surse din Comunitatea Madrid, la rândul lor, insistă asupra propunerii lor privind zonele sanitare de bază și la început au indicat o întâlnire pentru a încerca să găsească o soluție consensuală. 

„O țară nu poate fi într-o stare de alarmă permanentă”, a reflectat un membru al Executivului în conversația cu acest ziar. După audierea hotărârii judecătorești, ministrul Sănătății, Salvador Illa, și-a anunțat dorința de a se întâlni ieri după-amiază cu Guvernul Comunității Madrid din cadrul Grupului Covid-19 care reunește cei doi directori. Dar acea întâlnire nu a avut loc în cele din urmă, amânată de întâlniri tehnice. Ministerul Sănătății asigură că Executivul regional a făcut ca această reuniune să nu aibă loc. Atunci Sánchez a decis să preia controlul și să-l cheme pe președintele Comunității Madrid pentru a discuta cele trei opțiuni posibile.

 

UPDATE, ora 10.10

Guvernul extinde termenul limită pentru ca Madridul să evite aplicarea Stării de alarmă printr-un ordin în temeiul Legii organice a măsurilor speciale în sănătatea publică. Președintele își păstrează agenda și îl va însoți pe rege la Barcelona. Dacă va exista un Consiliu de Miniștri, acesta va fi prezidat de vicepreședintele Carmen Calvo.

Deși, prin urmare, nu va fi nici o întâlnire între Ayuso și Sánchez. Dacă Ayuso nu acceptă în cele din urmă să aplice o comandă protejată în Legea organică a măsurilor speciale în sănătatea publică, aplicarea stării de alarmă ar fi iminentă. În acest caz, Guvernul se va întruni imediat sub președinția primului vicepreședinte al guvernului, Carmen Calvo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel