Medicii și asistentele din Italia intră în grevă: 1.5 milioane de operații și consultații în pericol să fie amânate 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Medicii și asistentele din Italia au intrat în grevă. Se estimează că 1.5 milioane de servicii medicale vor fi amânate în perioada de 24 de ore, atât cât durează greva.

Dacă după câteva luni de așteptare, a venit în sfârșit ziua pentru o vizită medicală sau o intervenție chirurgicală, italienii vor fi nevoiți să aștepte: de la miezul nopții, de pe 5 decembrie, timp de 24 de ore, medicii și asistentele nu vor mai presta servicii medicale. Greva a fost anunțată de mai multe sindicate italiene, printre care amintim Anaao Assomed, Cimo-Fesmed și Nursing Up și va implica 50% dintre membrii de sindicat, care protestează în masă împotriva bugetului pe 2024. 

Sute de bannere și pliante pau fost pregătite pentru protest: „Sănătatea publică nu se vinde, se apără!”, se numără printre mesajele afișate. 

Pentru pacienții care au nevoie de un diagnostic sau terapie, așadar, ușile clinicilor și sălilor chirurgicale sunt închise: potrivit sindicatelor, în jur de 1,5 milioane de servicii medicale sunt în pericol, inclusiv analize de laborator, intervenții chirurgicale - în jur de 30 de mii programate care vor fi amânate -, vizite la medicul de specialitate (180 mii) și RMN-uri (50 mii).

În orice caz, serviciile de urgență vor funcționa în continuare, dar cu mai puțini medici ca de obicei.

Și pentru a implica cetățenii în protest, medicii și asistentele vor ieși în stradă. Sunt planificate demonstrații în toată Italia: la Roma, în Piazza SS Apostoli la ora 11.30, iar apoi la Torino, Genova, Bologna, Napoli, Palermo, Bolzano, Cagliari, Trieste, Udine. 

Medicii se tem și de faptul că ar putea ajunge la închisoare în caz de malpraxis

 

Motivele protestului sunt cunoscute de ceva vreme. Medicii se așteptau la o reducere a impozitării salariilor, dar guvernul a aprobat doar o reducere a impozitării orelor suplimentare lucrate. Mai sunt bineînțeles și alte nemulțumiri ale angajaților din sistemul de sănătate. 

„Astăzi toate serviciile care nu reprezintă situații de urgență vor fi cu siguranță blocate. Precizăm că revendicările pe care le avem nu se referă doar la aspectul economic, sau la faptul că se alocă alte fonduri pentru ore suplimentare în condițiile în care lucrăm deja 60 de ore pe săptămână. Suntem îngrijorați și de proiectul de lege al Ligii care înăsprește pedepsele medicilor în caz de eroare, prevăzând chiar și pedeapsa cu închisoarea", a declarat Pierino Di Silverio, secretarul sindicatului Anaao Assomed

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel