Grefierii ameninţă cu proteste dacă statul "umblă" la pensiile speciale. Pensia medie - 4.839 lei, din care doar 2.474 pe contributivitate

Echipa Stiri Diaspora / 03 noi 2022, 08:36

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial susține că grefierii beneficiază de pensie de serviciu, nu de pensie specială şi anunţă că vor exista ample acţiuni de protest în cazul în care dreptul dobândit prin lege va fi afectat.

Grefierii ameninţă cu proteste în cazul în care le vor fi tăiate sau reduse pensiile speciale. Potrivit sindicaliştilor, dreptul la pensie de serviciu al grefierilor a fost reglementat prin lege.

1.700 de grefieri erau pensionari în 2021

„Spre deosebire de magistraţi, care nu pot declanşa forme de protest sau grevă, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi al parchetelor atrage atenţia decidenţilor politici că va declanşa ample acţiuni de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în sistemul judiciar, dacă vor fi afectate negativ condiţiile de acordare a pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri)”, au transmis sindicaliştii, potrivit Hotnews.

Aceştia solicită Guvernului să acorde mai întâi prioritate creşterii speranţei de viaţă şi apoi recomandărilor primite de la experţi ai Băncii Mondiale pentru atingerea jaloanelor din PNRR.

Sindicaliştii afirmă că, din datele statistice furnizate de către Casa Naţională de Pensii, rezultă că vârsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani şi 9 luni. De asemenea, la finalul anului 2021 puţin peste 1.700 de grefieri erau pensionari în plată.

Ce pensii au grefierii

 

„Grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană, ca recompensă a zecilor de ani în care şi-au desfăşurat activitatea în slujba justiţiei, într-un regim strict de interdicţii şi incompatibilităţi pe care alte categorii profesionale nu îl au.

Dreptul la pensie de serviciu al grefierilor a fost reglementat prin lege, care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportată din bugetul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0