Grecia va implementa un plan naţional de acţiune pentru combaterea abuzului sexual la adresa minorilor

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

În Grecia, săptămâna viitoare se vor pune tuşele finale ale unui plan naţional de acţiune pentru combaterea abuzului sexual la adresa minorilor.

Pe fondul datelor care arată înmulţirea unor asemenea acte rămase nepedepsite, planul urmează să fie implementat până la începutul lunii decembrie. La iniţiativa Guvernului, în săptămâna de după 24 octombrie va avea loc şi o discuţie în Parlament, la nivelul liderilor politici.

Dezbaterea în regim de urgenţă a fost hotărâtă ca urmare a unor cazuri din ce în ce mai frecvente privind abuzurile sexuale asupra minorilor în societatea elenă. Grecia a fost zguduită, anul trecut, de un val de acuzaţii de abuzuri sexuale în mediile sportului şi culturii, în cadrul unui #MeToo început de atleta Sofia Bekatorou, dublă campioană olimpică la yachting.

Mărturia ei, la vremea aceea, a încurajat şi alte atlete, dar şi alte fete, jurnaliste şi actriţe, să rupă tăcerea asupra agresiunilor sexuale suferite la vremea când erau încă minore. Potrivit organizaţiei elene "Chamógelo tou Paidios", adică "Zâmbetul Copilului", datele despre copiii abuzaţi în Grecia sunt cu adevărat şocante. În 2021 au fost înregistrate peste 2.500 de cazuri care implică abuz sexual şi hărţuire asupra copiilor.

Grecia va implementa un plan naţional de acţiune pentru combaterea abuzului sexual la adresa minorilor

 

În majoritatea cazurilor rămâne un secret în familie sau în anturajul familiei şi iese la suprafaţă şi la lumina publicităţii numai în cazuri extreme, fiind, de fapt, o crimă tăcută în spatele uşilor închise. În majoritatea cazurilor, autorii sunt persoane de încredere, familie sau persoane cu influenţă politică, economică şi socială.

Proiectul de lege adus de Guvern prevede, între altele, înăsprirea pedepselor, introducerea educaţiei sexuale în şcoli, elaborarea de protocoale terapeutice speciale de reintegrare a victimelor în viaţa familială, socială şi educaţională, precum şi prezenţa unui psiholog în federaţiile sportive, potrivit Rador.

Citește mai departe

Inundații Creta. Români cu copii, în mijlocul infernului din Grecia: „O calamitate. Totul s-a dus în mare: mașini, lemne, pietre, tot“

 

Mai mulţi români, inclusiv copii de şcoală generală, au fost prinşi pe Insula grecească Creta, devastată de inundații. 

Un bărbat şi o femeie au murit înecaţi, iar alte câteva persoane sunt date, dispărute. Un torent violent a înghițit o străduță din stațiunea Agia Pelagia (Aghia Pelaghia), în nordul insulei Creta.

Apa învolburată depășea cu mult nivelul ferestrelor magazinelor de la parter, era până aproape de tavan. A năvălit cu viteză și a luat pe sus mașinile de parcă ar fi fost de carton şi le-a dus direct în mare. Când apele s-au retras, în urmă a rămas un peisaj înfricoșător - mașini azvârlite de forța puhoaielor pe garduri sau terase și mormane de bolovani și resturi.

De teamă că situația s-ar putea agrava, un turist român aflat în Agia Pelagia pentru aniversarea unei prietene a plecat chiar în timpul furtunii. 

Mai mulţi români cu copii, surprinși de inundațiile devastatoare de pe Insula Creta

 

”Au fost valuri chiar și de doi metri, ajungeau la nivelul balconului. Într-o jumătate de oră, o oră, totul s-a transformat într-o calamitate. Eram la 50 de metri de plajă și totul s-a dus în mare. Și mașini, și lemne, și pietre, tot ce a luat viitura în cale. Chiar când ne pregăteam să plecăm chiar în fața noastră era o ambulanță care ridică o persoană decedată”, a spus Ilie Tritoiu pentru Știrile ProTv.

Citește continuarea AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel