Grădiniță din Covasna, renovată cu banii guvernului din Ungaria: "Ajutăm și economia României"

Bogdan Bolojan / 15 aug 2022, 15:43
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract
Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât era prevăzut în contract

O nouă grădiniţa renovată cu sprijinul statului maghiar a fost inaugurată vineri după-amiază, în comuna Bixad, judeţul Covasna, relatează agenția de presă MTI, citată de Rador. 

La ceremonia de inaugurare, primarul Csaba Bács a afirmat: "clădirea veche de peste 100 de ani a fost construită iniţial pentru a fi o primărie, însă din 1968 încoace funcţionează ca grădiniţă. În ultima jumătate de secol, la clădire au fost efectuate doar mici reparaţii, nu şi o renovare completă a exteriorului şi a interiorului, ca cea care s-a făcut acum. Primarul a relatat că iniţial, atunci când s-a făcut studiul de fezabilitate al lucrării, s-a încercat obţinerea unor fonduri UE pentru renovare. Proiectul a fost avizat favorabil dar bani nu s-au mai primit". 

Ulterior, primăria a încercat să obţină fonduri de la Ministerul Dezvoltării din România, dar nici această încercare nu a avut succes. În final, s-a apelat la Guvernul Ungariei, care a răspuns favorabil. Execuţia lucrărilor a fost coordonată de Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ).

Omul lui Viktor Orban, trimis la inaugurare

 

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a amintit că în urmă cu patruzeci de ani s-a aflat în zonă şi a urcat pe jos de la Bixad, la Lacul Sfânta Ana. Atunci, a avut ocazia să vadă cum este viaţa secuilor care trăiau sub opresiunea dictaturii comuniste, relatează agenția maghiară. 

Politicianul a remarcat că acea epocă cumplită a trecut, asuprirea şi rezistenţa la asuprire s-au redus, însă lupta pe care o duc secuii nu s-a schimbat. Miklós Soltész a subliniat: colaborarea cu ajutorul căreia au fost construite şi renovate grădiniţe şi biserici în Transilvania nu este una îndreptată împotriva nimănui. Acest lucru este bun nu numai pentru maghiari, ci este de ajutor şi pentru economia României - prin faptul că sunt create locuri de muncă şi se plătesc impozite şi taxe.

"Cei care văd o problemă etnică în acest program de renovare şi construire a grădiniţelor, cei care se îndoiesc de valoarea cooperării sunt oameni care din păcate nu văd problema reală, nu văd sarcina reală. Sarcina noastră nu este aceea de a distruge pacea dintre noi sau de a incita la discordie, ci să creăm pace şi să ne întărim comunităţile", a declarat secretarul de stat.

Controversa cu grădinița din Huedin. Se dorește ca limba de predare să fie doar maghiara

 

Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, s-a referit în mod special la cazul grădiniţei din Huedin, unde politicienii locali solicită ca în noua clădire a grădiniţei - care a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar - să fie şi grupe pentru copii români. În opinia sa, este în regulă ca toată lumea să fie primită în grădiniţă, dar a subliniat că în clădirea Bisericii Reformate, limba de predare trebuie să fie maghiara. Politicianul UDMR a spus că este o bucurie pentru el că Ungaria are un guvern care nu doar vorbeşte despre unitate, ci şi acţionează pentru realizarea unor ţeluri comune.

"Este o senzaţie plăcută. Faptul că pot beneficia de un asemenea ajutor este o gură de aer proaspăt pentru maghiari ", a spus Sándor Tamás. În localitatea Bixad, care are aproximativ 1.800 de locuitori şi care se află în apropierea graniţei dintre judeţele Covasna şi Harghita, la ultimul recensământ 97% din populaţie s-a declarat de etnie maghiară. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0