Giorgia Meloni: Noul guvern italian va fi pro-NATO și pro-european

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. Test de popularitate pentru guvernul de trei luni al premierului Giorgia Meloni
Italia. Test de popularitate pentru guvernul de trei luni al premierului Giorgia Meloni

Giorgia Meloni, care este așteptată să fie următorul prim-ministru al Italiei, a aruncat miercuri zarurile partenerilor săi de coaliție de dreapta, afirmând că noul său guvern va fi pro-NATO și va face parte pe deplin din Europa.

Declarația sa intransigentă a venit după ce aliatul său conservator Silvio Berlusconi și-a reiterat simpatia pentru președintele rus Vladimir Putin și l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy de declanșarea războiului.

Într-o declarație dură, Meloni a spus că orice partid care nu este de acord cu linia sa de politică externă nu ar trebui să se alăture guvernului, care urmează să intre în funcție săptămâna viitoare.

 

Giorgia Meloni: "Cu noi la guvernare, Italia nu va fi niciodată veriga slabă în Occident"

 

Meloni a apărat cu fermitate Ucraina de când Rusia a lansat invazia în februarie și a susținut sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

"Cu privire la un singur lucru am fost, sunt și voi fi întotdeauna clar. Intenționez să conduc un guvern cu o linie clară și neechivocă de politică externă", a declarat ea. "Oricine nu este de acord cu această piatră de temelie nu poate face parte din guvern".

Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, este un prieten de lungă durată al lui Putin și, într-o primă scurgere de informații audio publicată marți, el a dezvăluit parlamentarilor din partidul său Forza Italia că a reluat legătura cu președintele rus și că a făcut schimb de "scrisori dulci" și cadouri.

Într-un al doilea fișier, difuzat miercuri de agenția de presă LaPresse, Berlusconi a declarat că Ucraina a scufundat un acord de pace din 2014, care a fost conceput pentru a pune capăt unui război separatist dus de vorbitori de limbă rusă în regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei.

Repetând acuzațiile făcute de Putin, care au fost negate de Ucraina, Berlusconi a spus că Zelenskiy a înrăutățit mult situația când a venit la putere în 2019.

 

Partidul Democrat de centru-stânga:"Comentariile lui Berlusconi sunt foarte grave și incompatibile cu pozițiile italiene și europene"

 

Berlusconi a repetat, de asemenea, o afirmație potrivit căreia Putin a cedat presiunilor interne și a invadat Ucraina doar pentru a instaura un nou guvern "de oameni decenți și cu bun simț".

Marți, după ce a fost publicată prima înregistrare, Forza Italia a declarat că opinia lui Berlusconi despre război este "în conformitate cu poziția Europei și a Statelor Unite".

Cu toate acestea, adversarii au sărit pe cele două înregistrări gemene pentru a-l acuza pe Berlusconi de subminarea credibilității lui Meloni.

"Comentariile lui Berlusconi sunt foarte grave și incompatibile cu pozițiile italiene și europene", a declarat Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel