Giganții petrolieri mondiali înregistrează profituri masive în al treilea trimestru

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Giganții petrolieri mondiali înregistrează profituri masive în al treilea trimestru /  Sursa -  UNIAN
Giganții petrolieri mondiali înregistrează profituri masive în al treilea trimestru / Sursa - UNIAN

Giganții mondiali din domeniul petrolului și gazelor, printre care Exxon Mobil (XOM.N), Chevron (CVX.N) și Equinor (EQNR.OL) au înregistrat profituri uriașe în trimestrul al treilea, beneficiind de creșterea costurilor energetice care au stimulat inflația în întreaga lume și au afectat puternic consumatorii.

Companiile petroliere au înregistrat profituri de miliarde de dolari, în condițiile în care prețurile la țiței, gaze naturale și carburanți precum benzina au oscilat aproape de niveluri record în timpul trimestrului. Aprovizionarea la nivel mondial rămâne limitată din cauza reducerilor de producție care decurg din pandemia COVID-19 și a perturbărilor de pe piață în urma invaziei Moscovei în Ucraina.

 

Profiturile tot mai mari alimentează criticile grupurilor de consumatori din Statele Unite și Europa, pe măsură ce inflația urcă

 

Președintele american Joe Biden le-a spus companiilor petroliere că nu fac mai mult pentru a reduce costurile energiei, în timp ce în Marea Britanie și în Uniunea Europeană există apeluri pentru noi taxe excepționale asupra companiilor energetice.

Exxon Mobil, cea mai mare companie majoră americană, a raportat venituri de aproape 20 de miliarde de dolari, depășind așteptările și depășind precedentul record stabilit în al doilea trimestru.

Exxon, care a condus câștigurile record ale celor cinci producători cunoscuți sub numele de "majori petrolieri" în trimestrul anterior, a depășit cu mult colegii Shell (SHEL.L) și TotalEnergies (TTEF.PA) cu un profit în trimestrul al treilea aproape dublu. Câștigurile sale au fost ajutate de decizia sa foarte criticată de a se dubla pe combustibilii fosili, în timp ce concurenții europeni au trecut la investiții în surse regenerabile.

Chevron a câștigat 11,2 miliarde de dolari, aproape dublu față de cele 6,1 miliarde de dolari din aceeași perioadă a anului trecut. Directorii companiilor petroliere americane au fost reticenți în a se lăuda cu câștigurile din acest an, preferând să sublinieze angajamentele de investiții.

 

Legislatorii americani au criticat marile companii petroliere

 

Legislatorii americani au criticat marile companii petroliere pentru că nu fac mai mult pentru a crește producția mai rapid pentru a compensa creșterea costurilor pentru consumatori pentru încălzirea locuințelor și umplerea rezervorului de benzină. Producția globală a Chevron de 3,1 milioane de barili echivalent petrol pe zi (boed) pentru tot anul 2022 până în prezent este de fapt în scădere cu aproximativ 100.000 de boed față de aceeași perioadă a anului trecut.

Guvernele europene s-au străduit să umple depozitele de gaze după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a exporturilor de gaze naturale către continent, principalul său client.

 

Compania norvegiană Equinor a afișat un profit record, impulsionată de prețul maxim istoric al gazelor naturale din Europa

 

Vineri, compania norvegiană Equinor a afișat un profit record, impulsionată de prețul maxim istoric al gazelor naturale din Europa, iar compania italiană Eni (ENI.MI) aproape și-a triplat profitul față de anul trecut, obținând 3,73 miliarde de euro (3,72 miliarde de dolari), peste consens.

"Războiul rusesc din Ucraina a schimbat piețele energetice, a redus disponibilitatea energiei și a crescut prețurile", a declarat directorul general al Equinor, Anders Opedal, într-un comunicat.

Rezultatele solide din Europa au urmat profitului de 9,5 miliarde de dolari raportat joi de Shell, care este pe cale să depășească recordul stabilit în 2008, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel