China și Rusia cuceresc economic statele de lângă România? Germania, semnal de alarmă: "Să se apropie de UE, nu e timp de pierdut!"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Teama că Rusia sau China s-ar putea implica economic tot mai serios în țările din Balcanii de vest a determinat oficialii germani să iasă public și să ceară o apropiere a acestor țări de Uniunea Europeană. 

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, consideră că nu mai este timp de pierdut când este vorba despre apropierea statelor din Balcanii de Vest de Uniunea Europeană. Baerbock s-a pronunţat încă o dată pentru o avansare rapidă a procesului de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest, comentează Deutsche Welle.

"Nu avem timp de pierdut când este vorba de integrare. Cele şase state din Balcanii de Vest sunt în inima Europei, nu numai că din punct de vedere geografic, ci şi politic" - a declarat Baerbock după întâlnirea de la Berlin cu ministrul sloven de externe, Tanja Fajon.

Potrivit ministrului german de externe "nu trebuie să se permită Rusiei sau altor actori, să-şi consolideze poziţiile în Balcanii de Vest". În ce priveşte Bosnia şi Herţegovina, Baerbock a explicat că Bosnia Herzegovina nu a primit statutul de stat candidat la UE din cauza situaţiei de pe scena politică internă, unde Republica Srpska îşi intensifică acţiunile de separare.

Slovenia, semnal de alarmă

 

Preşedintele Sloveniei, Borut Pahor, a declarat că "acum este momentul în care se decide destinul geopolitic al Balcanilor de Vest pentru următorii 10-15 ani". "Faptul că Uniunea Europeană nu doreşte, sau nu vrea, să se angajeze mai puternic în regiune va avea consecinţe. În acest spaţiu îşi vor consolida poziţiile Rusia, China, Turcia şi statele din Golf" - a declarat Pahor, adăugând că "UE nu reuşeşte să înţeleagă ce se întâmplă în Balcanii de Vest". "Prin iniţiativa Brdo-Brijuni voi pleda în continuare pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi a aderării lor la UE" - a declarat Pahor pentru cotidianul "Politika" de la Belgrad.

Pahor a declarat că premierul Serbiei, Ana Brnabic, are dreptate atunci când spune că în niciun document european nu se menţionează recunoaşterea reciprocă între Serbia şi Kosovo, dar a subliniat că UE aşteaptă că dialogul Belgrad-Pristina să se finalizeze prin recunoaştere reciprocă. "Aş dori ca dialogul să fie mai dinamic, deoarece succesul lui va fi în beneficiul ambelor părţi. Este trist că acum ambele părţi scot în evidenţă doar motivele pentru care nu pot continua discuţiile. Îi înţeleg, dar această abordare nu duce nicăieri" - a declarat Pahor, conform Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel