Germania şi Cehia impun vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Deputaţii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva COVID-19, făcând astfel un prim pas către obligativitatea de vaccinare extinsă la nivelul întregii populaţii, aşteptată să fie autorizată la începutul anului viitor, informează AFP.

Proiectul de lege, ce vizează protejarea grupurilor populaţionale deosebit de vulnerabile, a fost adoptat cu o largă majoritate în Bundestag, unde social-democraţii, ecologiştii şi liberalii sunt majoritari, cu 571 de voturi "pentru" şi 80 de voturi "împotrivă", scrie Agerpres.

De acum înainte, toţi angajaţii care lucrează în spitale, aziluri şi centre sociale trebuie să fie vaccinaţi anti-COVID-19 sau să fi trecut prin boală. Angajaţii din stabilimentele pentru persoane cu handicap, clinici ambulatorii, cabinete medicale, servicii de salvare şi centre social-educative sunt de asemenea vizaţi de noua lege.

Proiectul de lege stipulează că profesioniştii din sănătate au o "responsabilitate deosebită", deoarece intră "în contact strâns şi intensiv cu grupuri de persoane care prezintă un risc mare de infectare şi de evoluţie gravă sau mortală a maladiei".

Cât timp au salariații la dispoziţie



Salariaţii vizaţi de noua lege vor avea la dispoziţie un interval care se va încheia pe 15 martie 2022 pentru a prezenta dovada vaccinării lor cu schemă completă împotriva COVID-19, în caz contrar riscând să nu mai poată să profeseze.

Mai multe stabilimente medicale, mai ales azilurile din landurile Saxonia-Anhalt şi Brandenburg, au devenit în ultimele săptămâni focare de infectare cu noul coronavirus, anunţând un număr mare de decese în rândul persoanelor aflate în îngrijirea lor. Lanţul de infectare a fost declanşat în anumite cazuri de un angajat care nu era vaccinat, iar aceste situaţii au relansat astfel dezbaterile despre vaccinarea obligatorie a întregii populaţii germane.

Deşi statisticile aferente acestor profesii sunt în continuare incomplete, personalul medical din Germania este, în medie, vaccinat într-un procent mult mai mare (aproape 90%) decât populaţia generală (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.

Odată cu adoptarea acestei legi, Germania se alătură altor ţări europene, precum Franţa, Italia, Grecia şi Marea Britanie, care au introdus deja în legislaţiile lor naţionale obligativitatea de vaccinare a personalului care oferă asistenţă medicală.

Un nou val epidemiologic



Confruntându-se cu un nou val epidemiologic deosebit de virulent, Germania intenţionează să meargă şi mai departe în această direcţie. Noul cancelar al ţării, social-democratul Olaf Scholz, intenţionează să ceară Parlamentului să se pronunţe până la sfârşitul acestui an asupra obligativităţii de vaccinare, care, dacă va fi adoptată, va intra în vigoare în februarie sau martie 2022.

Într-un sondaj publicat vineri, 68% dintre germani s-au pronunţat în favoarea vaccinării obligatorii pentru toţi rezidenţii adulţi, un procent care a crescut în raport cu procentele constatate în sondajele precedente.

Cu toate acestea, autorităţile federale germane se tem că o astfel de măsură va stimula şi mai mult nemulţumirile celor care se opun restricţiilor sanitare, care s-au mobilizat şi au protestat de mai multe ori de la începutul pandemiei.

Noul ministru german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, a anunţat vineri în cotidianul Der Spiegel că amenzile pentru persoanele care refuză să se vaccineze vor fi "inevitabile".

Guvernul Cehiei impune vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de populaţie

 

La rândul ei, Republica Cehă a decis vineri ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani începând de la 1 martie 2022, a anunţat Guvernul acestei ţări, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.

Obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19 se aplică, de asemenea, angajaţilor din sănătate, poliţiştilor, pompierilor şi militarilor cehi.

"Am constatat că oamenii de o anumită vârstă sunt majoritari în rândul persoanelor spitalizate şi al celor internate la terapie intensivă", a declarat ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtech.

Reglementarea a fost deja aprobată 



Noua reglementare a fost aprobată cu doar o săptămână înainte de preluarea mandatului de către un nou guvern al ţării.

Succesorul în postul de ministru al Sănătăţii, Vlastimil Valek, a declarat deja că se opune vaccinării obligatorii a persoanelor vârstnice şi că doreşte să modifice legea.

Republica Cehă a raportat 981 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele şapte zile şi ocupă locul al doilea în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de infectare din lume, după Slovacia.

Învingător în alegerile legislative din octombrie, prim-ministrul ceh desemnat Petr Fiala urmează să se întâlnească din nou luni cu preşedintele ţării, Milos Zeman, pentru a stabili data numirii în funcţie a noului său guvern de coaliţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel