Germania schimbă legea imigrației și caută muncitori calificați. Firmele se confruntă cu un deficit de forță de muncă fără precedent

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Autoritățile din Germania schimbă legea imigrației pentru a atrage muncitori calificați. Firmele din această țară se confruntă cu un deficit de forță de muncă fără precedent.

Parlamentul Germaniei a adoptat vineri o nouă lege privind imigrația, în scopul de a atrage lucrători calificați în țară, care se confruntă cu o lipsă fără precedent de forță de muncă, afectând economia, relatează agenția Reuters.

Legea, susținută de coaliția guvernamentală formată din SPD (social-democrați), FDP (liberali) și Verzi (ecologiști), a fost adoptată cu 388 de voturi "pentru", 234 de voturi "împotrivă" și 31 de abțineri.

Blocul parlamentar conservator, format din partidul de opoziție CDU (creștin-democrați) și formațiunea-soră din Bavaria, CSU (Uniunea Creștin-Socială), s-a opus legii, susținând că aceasta ar facilita intrarea lucrătorilor ne-calificați.

Partidul de extremă dreapta, AfD, a votat, de asemenea, împotrivă.

Vezi și: Pensiile din Germania au crescut semnificativ. Iată cât primesc nemții care au cotizat 35 de ani

Ce prevede legea adoptată de parlamentul german

 

Legea include un sistem bazat pe puncte care reduce obstacolele de acces pentru solicitanți în funcție de calificările profesionale, vârstă și competențele lingvistice.

La începutul acestui an, Asociația Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK) a informat că peste jumătate dintre companiile din Germania întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor disponibile, din cauza lipsei de muncitori calificați.

Procentul companiilor care se confruntă cu dificultăți în recrutarea de personal este la un nivel istoric, conform unui sondaj realizat de DIHK în rândul a 22.000 de companii. Dintre acestea, 53% au raportat un deficit de lucrători calificați.

De ce au companiile din Germania nevoie de muncitori străini?

 

Companiile din Germania se confruntă cu o nevoie de muncitori străini din mai multe motive:

Deficitul de forță de muncă

Germania se confruntă cu o scădere demografică și o îmbătrânire a populației, ceea ce duce la un deficit de forță de muncă în anumite sectoare și industrii. Numărul de lucrători disponibili din cadrul populației autohtone nu este suficient pentru a acoperi cererea de muncă.

Muncitori calificați

Anumite domenii, cum ar fi tehnologia informației, ingineria, sănătatea și industria manufacturieră, necesită muncitori calificați. Germania se confruntă cu o lipsă de lucrători calificați în aceste domenii, iar aducerea de muncitori străini cu competențe și calificări specifice poate ajuta la acoperirea acestui gol.

Creșterea economică

Germania are una dintre cele mai mari economii din Europa și este un hub industrial și tehnologic important. Pentru a menține ritmul de creștere economică și a satisface cererea de produse și servicii, companiile au nevoie de forță de muncă suplimentară.

Problema demografică 

Pe lângă scăderea demografică generală, există și alte schimbări demografice în Germania. De exemplu, există o creștere a numărului de pensionari în comparație cu numărul de tineri care intră pe piața muncii. Această schimbare necesită compensarea prin aducerea de muncitori străini.

În aceste condiții, guvernul german a adoptat legi și politici pentru a facilita imigrația lucrătorilor calificați, promovând accesul acestora pe baza calificărilor și competențelor lor profesionale, în încercarea de a satisface cererea de muncă și de a sprijini economia țării.

 

------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel