Furtunile puternice de început de Mai au provocat haos în România: Mașini luate de viituri și case inundate

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Furtunile puternice de început de Mai au provocat haos în România: Mașini luate de viituri și case inundate
Furtunile puternice de început de Mai au provocat haos în România: Mașini luate de viituri și case inundate

Vremea severă a lovit dur mai multe zone din țară, provocând haos și distrugeri considerabile în calea ei. Începutul lunii mai s-a dovedit a fi extrem de capricios, aducând cu sine o serie de fenomene meteorologice extreme care au pus în pericol viața și bunurile locuitorilor din diverse regiuni ale țării.

Meteorologii au fost nevoiți să emită nu mai puțin de 35 de avertizări de vreme severă iminentă, din care șase au fost clasificate drept avertizări de cod portocaliu, semnalând pericole iminente și necesitatea de precauție sporită. Ploile torențiale au avut un impact devastator în județul Prahova, unde mai multe mașini au fost pur și simplu luate de o viitură puternică. Cantitatea masivă de precipitații, depășind 50 de litri pe metru pătrat, a paralizat comunitățile locale, cu locuitorii blocându-se în propriile case, speriați de furia naturii.

 

Mașinile au fost luate de apă din cauza ploilor

 

Într-o altă localitate, Vâlcănești, trei mașini au fost purtate de viitură pe o distanță de aproximativ un kilometru, în urma creșterii nivelului pârâului Sărata. Aici, ploile abundente au fost însoțite de o cantitate semnificativă de grindină, cu un strat de cinci centimetri depus pe sol. Doar după ce apele au revenit la nivelul normal, localnicii au reușit să-și recupereze mașinile, care erau acum prizoniere ale albiei râului.

În Arad, unde a fost emisă o avertizare de cod galben de vreme rea, grindina a fost protagonistă, adăugându-se la lista de dezastre naturale cauzate de instabilitatea atmosferică. Nici nordul Mehedințiului nu a scăpat de furia vremii, cu grindina devastând grădinile localnicilor și ploile abundente inundând străzile.

"Vorbim de fenomene caracteristice instabilității atmosferice. Acest lucru înseamnă averse torențiale, descărcări electrice frecvente, vânturi puternice și chiar vijelii, alături de grindină și cantități importante de apă, în intervale scurte de timp. Astfel, au fost emise mai multe avertizări meteorologice de cod galben și chiar portocaliu care vizează aceste fenomene", a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, se așteaptă ca în săptămâna următoare temperaturile să crească semnificativ, ajungând chiar și la 29 de grade Celsius. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel