Franța. Român, ucis după o „gymkhana“ cu o dubă, sub ochii fratelui: Prietenul din copilărie, condamnat pentru omor prin imprudență

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Lângă Nantes, o „gymkhana“ improvizată noaptea pe un câmp s-a transformat într-o tragedie. Un român a murit, iar un altul a fost condamnat pentru omor prin imprudență. Acesta din urmă este acuzat că și-a ucis un prieten din copilărie în Le Bignon, în noaptea de 11-12 septembrie 2021, în timp ce conducea cu viteză pe un câmp.

Jandarmii din Clisson au fost anunțați în acea noapte de septembrie 2021 de către pompieri, în timp ce se îndreptau spre un accident "pe un câmp" cu un singur vehicul implicat. O oră mai târziu, când au ajuns la Le Bignon, au găsit trei bărbați, toți de  origine română la fața locului și nu au putut decât să constate moartea fratelui unuia dintre ei.

Fratele victimei a declarat că au decis în acea seară să ia Fiat Doblo-ul neasigurat al prietenului lor, în compania acestuia, pentru "a se plimba" cu mașina, "fără un obiectiv sau o destinație reală", a rezumat președintele tribunalului penal din Nantes, după ce a citit dosarul.

Nu aveai nicio dorință deosebită de a merge la o gymkhana (n.r.: o cursă cu obstacole cu un traseu complicat cu mașina sau motocicleta) sau off-road.

Franța. Român, ucis după o „gymkhana“ cu o dubă, sub ochii fratelui

 

În timpul acestei "plimbări", cei trei români "au vrut să se distreze cu mașina pe câmp". Șoferul și proprietarul autovehiculului și-a împins mașina "cu 80 km/h", înainte de a da "un impuls" la vederea unui gard viu. Vehiculul a făcut apoi "două sau trei rostogoliri" înainte de a se opri pe acoperiș și de a se prăbuși sub propria greutate.

Pasagerul din spate, care nu purta centura de siguranță, și-a pierdut viața în acest accident: nu s-a declanșat niciun airbag. Fratele său, pasager în față, a fost ținut în mod corespunzător în scaun și a scăpat doar cu "o mică zgârietură".

În interiorul mașinii, jandarmii din Clisson găsiseră beri și băuturi energizante: victima - în vârstă de 28 de ani - "băuse puțin", după spusele președintelui tribunalului, întrucât avea 0,11 grame de alcool pe litru de sânge.

Șoferul, un român în vârstă de 31 de ani, a fost testat negativ pentru alcool și droguri. Bărbatul este tată a trei copii cu vârste de 4, 5, respectiv 9 ani și avea un singur dosar penal pentru o "groapă de gunoi" ilegală în mai 2019. El a fost amendat de Tribunalul de poliție din Nantes.

Prietenul din copilărie, condamnat pentru omor prin imprudență

 

Procurorul îi reproșase acestui tencuitor salariat, care câștiga 1.400 de euro pe lună, că nu și-a asigurat "în mod deliberat" mașina, în măsura în care aceasta era pentru el un "instrument de distracție". Avaria a fost cauzată de propria inițiativă de a intra cu viteză maximă pe un câmp și de a face apoi o curbă bruscă. În consecință, reprezentantul procurorului general a solicitat 12 luni de închisoare cu suspendare, interdicția de a conduce orice tip de autovehicul timp de zece luni și o amendă de 1.000 de euro pentru infracțiunile respective.

„Atunci când pui cheia în contact, comiți un act de moarte: trebuie să fii deosebit de vigilent“, a afirmat procurorul. Avocatul apărării le ceruse judecătorilor să nu pronunțe "moartea socială" a acestui muncitor român, interzicându-i să conducă. "Soția sa nu are permis de conducere. El este cel care îi duce și îi ia pe copii de la școală", și-a amintit Christophe Guéguen. "Trebuia să se întoarcă în țara sa, să-și vadă familia... Trebuia să explice ce s-a întâmplat. A fost un accident nefericit, dar nu trebuie să adăugăm nenorocire la nenorocire“, a invocat avocatul.

Toți cei trei români fuseseră prieteni încă din copilărie, locuind în aceeași localitate de lângă Satu Mare.

"De asemenea, el folosește zilnic vehiculul angajatorului său pentru a merge pe șantierele de construcții. El însuși a fost un fel de victimă în această poveste: toți trei sunt prieteni din copilărie, au crescut împreună în același sat din România“, a mai spus avocatul.

În cele din urmă, tribunalul penal din Nantes l-a condamnat pe șofer la un an de închisoare cu suspendare, dar nu i-a suspendat sau anulat permisul de conducere românesc. El va trebui doar să îndeplinească formalitățile necesare pentru a-l transforma în permis francez. El va trebui să plătească o amendă de 900 de euro la Trezorerie pentru lipsa asigurării și 90 de euro pentru lipsa documentului de înmatriculare a vehiculului.

Familia victimei nu a fost prezentă și nici reprezentată de un avocat la audiere: "nu a putut fi contactată" și "nu s-a prezentat", a declarat președintele tribunalului penal din Nantes, citat d e actu.fr.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel