Franţa. Inundaţii masive în sud-vestul ţării. Avertizări în vigoare pentru Paris

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Sud-vestul Franţei a fost afectat luni de inundaţii grave după mai multe zile de ploi torenţiale, iar alte câteva regiuni, inclusiv estul Parisului, sunt vizate de o avertizare de inundaţii înaintea unui val de aer rece prognozat la sfârşitul acestei săptămâni, informează Reuters.

Cele mai grave inundaţii au fost înregistrate în oraşul Saintes, situat la o distanţă de 115 kilometri nord de Bordeaux, unde apele râului Charente au crescut până la un nivel aproape record, de 6,20 metri. Pe mai multe străzi apa ajungea până la nivelul taliei, iar în zone extinse ale oraşului apa era până la genunchi.

Sute de persoane au fost evacuate după ce apa, care a pătruns în beciuri, a afectat surse de alimentare cu energie electrică. Autorităţile locale au plasat grinzi înălţate pe cărămizi astfel încât locuitorii să poată ajunge de la casele inundate pe teren uscat.

La sud-est de Bordeaux, unde râul Garonne a inundat săptămâna trecută zone extinse situate între Marmande şi La Reole, apele se retrăgeau. În Charente, însă, apele nu sunt aşteptate să se retragă mai devreme de miercuri, potrivit autorităţilor locale.

"Ne aflăm la un nivel maxim acum. Ne aşteptam ca nivelul apelor să crească ceva mai mult în zilele următoare şi să scadă începând de la mijlocul săptămânii", a declarat o purtătoare de cuvânt a departamentului francez Charente-Maritime.

Oraşul Cognac, centrul producţiei de coniac, traversat de râul Charente, a fost afectat, de asemenea, de inundaţii pe mai multe străzi.

 

Alertă de inundaţii

 

Serviciul de meteorologie France Meteo a emis luni o avertizare de inundaţii care vizează şapte departamente, respectiv departamentul Charente-Maritime, două zone situate de-a lungul Loarei, regiunile Somme şi Oise din nordul Franţei şi regiunea Seine-et-Marne, la est de Paris.

În capitală, numeroase zone situate de-a lungul cheilor Senei au devenit inaccesibile timp de mai multe zile după ce fluviul a ieşit din matcă, însă nivelul apei, de 4,35 metri luni dimineaţă, s-a menţinut mult sub maximele înregistrate recent, de 5,88 metri în ianuarie 2018 şi de 6,10 metri în iunie 2016.

De-a lungul râului Marne, care se varsă în Sena la marginea estică a capitalei, apele au ieşit din matcă şi au inundat mai multe localităţi, cu precădere Conde-Sainte-Libaire şi Esbly, unde mai multe străzi au fost acoperite de ape şi au fost amenajate pasarele înălţate, notează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel