Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron intervine după protestele masive. Cere guvernului să ia măsuri "ACCELERATE"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut guvernului să "accelereze" propunerile de îmbunătăţire a deontologiei forţelor de ordine, în faţa înmulţirii manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti, a indicat luni preşedinţia franceză citată de AFP.

Apelul vine după ce sâmbătă peste 23.000 de oameni au manifestat în Franţa, potrivit Ministerului de Interne, pentru a denunţa violenţele poliţiei şi a cere "dreptate pentru toţi".

Luni, Inspecţia generală a poliţiei din Franţa (IGPN), sau "poliţia poliţiei", cum mai este denumită, a indicat că în 2019 a fost însărcinată cu un număr inedit de 1460 de anchete judiciare, dintre care peste jumătate - 868 - vizează acuzaţii de violenţă din partea forţelor de ordine, ceea ce înseamnă cu 41% mai mult (+256) faţă de 2018.

Mare parte din aceste anchete au fost lansate în urma incidentelor produse în marja mişcării de contestare a "vestelor galbene" care a zdruncinat Franţa la începutul anului trecut.

Macron i-a cerut totodată ministrului justiţiei, Nicole Belloubet, să examineze dosarul morţii în 2016 a lui Adama Traore, un tânăr de culoare de 24 de ani, în timpul arestării sale.

"În contextul emoţiei generate de moartea lui George Floyd în SUA, o parte a comunităţii naţionale protestează împotriva rasismului şi ridică întrebări legat de acţiunea forţelor de ordine. Vrem să răspundem la aceste preocupări prin transparenţă şi acţiune", au asigurat serviciile premierului Edouard Philippe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel