Franța: Trei români din „cavaleria spaniolă“, pedepsiți pentru fraude bancare colosale. Sistemul ingenios folosit

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Șase români și-au aflat pedepsele cu închisoare pentru organizarea unui grup infracțional, specializat în comiterea de fraude bancare. Între 2014 și 2016, cei supranumiți  „cavaleria spaniolă“ au escrocat mai multe bănci din Franța, folosind un sistem bine pus la punct.

Curtea Penală de Justiție din Bourgogne, Franța, i-a condamnat pe Ștefan Rad și Carol Rostaș la șase ani de închisoare, dintre care un an a fost suspendat, iar Ion Adam la patru ani de închisoare. Pentru aceste trei persoane, instanțele au emis mandate de arestare. 

Marco Rostas a primit  30 de luni de închisoare, șase luni suspendate, iar Octavian Rostas și Constantin-Radu Liber au fost condamnați la 12 luni de închisoare. De asemenea, instanța a dispus interzicerea șederii în Bourgogne Franche-Comté și interzicerea semnării cecurilor pentru o perioadă de cinci ani.

Totuși, cei 6 români condamnați, cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, fac parte dintr-o bandă mult mai numeroasă, denumită de instanțele franceze „cavaleria spaniolă“, care ar cuprinde zeci de persoane, neidentificate până în prezent. Cele 6 persoane au mai dispus și  interdicții de ședere în Bourgogne-Franche-Comté și au de plătit sume mari băncilor cae au fost prejudiciate.

Cavaleria Spaniolă - 20.000 de euro daune pentru bănci


Între 2014 și 2016, mai multe persoane de origine română și spaniolă au dat iama în băncile din Grand Est. Aceștia au deschis mai multe conturi folosind identități false. De cele mai multe ori, resortisanții români care vorbeau franceza însoțeau la bancă cetățeni de origine spaniolă, cărora le atribuiau o identitate falsă, sub pretextul că aceștia nu cunosc limba. Ulterior, acestia goleau conturile persoanelor cărora le furau identitatea, achiziționând diverse bunuri, sau „plimbând“ banii în diverse conturi în speranța că li se va pierde urma, după cum au desris anchetatorii „cavaleria spaniolă“, potrivit Le Progres.

Pentru bănci, daunele depășesc 20.000 de euro. La proces, apărarea a fost surprinsă de faptul că suspecților li s-au oferit mijloace de plată pentru infracțiuni de către anumiți bancheri. În această escrocherie au căzut în capcană mai multe bănci din Hoisey, Lure, Montbéliard, Dijon, École-Valentin sau Strasbourg. Inculpații trebie acum să plătească daune băncilor.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel