Focar de gripă aviară înalt patogenă lângă granița României. Alertă și măsuri urgente în țară

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, la doar 10 kilometri distanță de granița cu România. Este un focar de mari dimensiuni care include în zona de supraveghere și șase localități din județul Bihor.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad anunță că focarul de lângă granița cu România a fost descoperit într-o fermă.

Este vorba despre un focar primar cu subtipul H5N1, într-o fermă cu un efectiv de peste 12.000 de rațe.

Deoarece există posibilitatea transmiterii viusului de la păsări la om, dar și pentru protejarea fermelor din România, reprezentanții DSVSA au pus în aplicare un plan de acțiuni.

Măsurile vizează comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țările afectate, dar și monitorizarea păsărilor sălbatice.

În prezent, numeroase țări din Uniunea Europeană sunt afectate de valul de gripă aviară înalt patogenă. Cele mai mari probleme sunt în Italia și Ungaria.

Măsuri urgente luate în Bihor

 

În judeţul Bihor se instituie starea de alertă epizootică pentru a aplica rapid măsuri de prevenire a apariţiei gripei aviare înalt patogene, având în vedere cazurile din Ungaria şi, mai nou, un focar situat la mai puţin de 10 km de graniţa de vest a României, a anunţat joi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Potrivit unui comunicat semnat de directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc, în Ungaria, în prezent, sunt confirmate 53 de focare de boală, iar la finele anului 2021, a mai fost identificat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă în localitatea Biharugra, din judeţul Bekes, districtul Sarkad, a cărui zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un număr de 6 localităţi din judeţul Bihor: Ateaş, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit şi Sânicolaul Român.

În acest context epidemiologic, se arată în comunicat, este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploataţiile din judeţul Bihor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel