Florentina Satmari a murit: „Ne-a părăsit mămuca!“. Era unul dintre cei mai îndrăgiți realizatori români de televiziune

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Florentina Satmari
Florentina Satmari

A murit Maricica Satmari, o legendă a televiziunii și folclorului românesc.

De astăzi, Mămuca noastră a plecat la Domnul. (...) Florentina Sătmăreanu, marele om de televiziune... a plecat. Dumnezeu să o ierte!“, este mesajul solistului Traian Frâncu pe pagina artistei.  „Pentru cei ce vor să afle informații despre înmormântarea doamnei Florentina Satmari, va fi depusă la reședința dumneaei din localitatea Câmpu Cetății, iar înmormântarea va avea loc duminică, 18 februarie, orele 12.00, în localitatea natală Nădașa, județul Mureș!“, a completat acesta, ulterior.

Absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” - secția canto clasic, Florentina Satmari și-a început drumul în lumea Televiziunii Române în anul 1972, la Redacția Formații Muzicale, în calitate de corist. Pe parcursul carierei sale, Florentina Satmari a fost asistent artistic și redactor în Televiziunea Română. În timp, la sugestia și sub îndrumarea lui Tudor Vornicu, a ajuns să producă cele mai îndrăgite programe de muzică populară românească.

Televiziunii Române i-a dedicat mai bine de trei decenii adăugând prin programele realizate încă o pagină valoroasă în Arhiva de Aur a TVR, prin profesionalism și autenticitatea emisiunilor de folclor dar și a numeroaselor tinere talente descoperite.

Florentina Satmari a realizat împreună cu Paul Urmuzescu producții precum „De la Allhambra la Tănase”, emisiuni despre creațiile marilor compozitori, s-a implicat în organizarea Festivalurilor „Crizantema de Aur” de la Târgoviște și „Maria Tănase” de la Craiova, precum și filme cu mari interpreți de muzică populară: „Roata vieții” cu Maria Dragomiroiu, „Hai neică prin Teleorman” cu Floarea Calotă, „Omule, cântecul meu” cu Ion Dolănescu.

A murit Florentina Satmari, realizatoare tv și interpretă

 

Deși îndrăgostită de televiziune, Florentina Satmari nu a renunțat definitiv la cântat, urcând pe scene internaționale, în turnee organizate în Europa și Asia.

Iarăși o zi tristă pentru mine, pentru familia mea și pentru foarte mulți interpreți de muzică populară și nu numai. A plecat dintre noi doamna Florentina Satmari, acest mare profesionist al Televiziunii Române. În emisiuni de mare profesionalism, cu o intuiție extraordinară, a dat aripi multor interpreți din toate zonele folclorice. Toți au devenit interpreți consacrați și iubiți de marele public.

Mă număr și eu printre acești interpreți și nu voi uita niciodată acest lucru, mă voi ruga bunului Dumnezeu să o odihnească în pace și liniște! Sunt doar două luni de când ne-am întâlnit și ne-am bucurat împreună la ziua soțului meu, Bebe Mihu. Viața este atât de scurtă, ea este formată doar din trăiri și amintiri! Să încercăm să le facem frumoase!", a transmis și îndrăgita cântăreață de muzică populară Maria Dragomiroiu.

Ne-a părăsit mămuca. Florentina Satmari, unul dintre marii profesioniști ai Televiziunii Române, cea care a format zeci și sute de artiști, dându-le aripi în lumea cântului! Cu mare durere în suflet vă spun drum lin către stele, Mămuca, odihnește-te în lumină, aplauze și flori", a transmis șo interpreta de muzică populară Matilda Pascal Cojocărița.

În memoriam, TVR FOLCLOR programează în această seară, 15 februarie 2024, de la ora 20.00, emisiunea „De drag și voie bună”, realizată de Florentina Satmari.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel