Fermele unde lucrează sezonieri români vor fi mai des verificate de autorităţile române şi germane

Andreea Cosma / 21 mai 2020, 18:28 Salveaza PDF Comentarii
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Inspecţia Muncii din România, împreună cu instituţiile germane omoloage vor continua să facă verificări în teren, atât în România, la firmele de plasare de forţă de muncă, cât şi în Germania, cu scopul de a preveni situaţii precum cea semnalată de lucrătorii sezonieri din ferma din Bornheim, a anunţat joi Inspecţia Muncii.

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, a fost, în perioada 18 - 20 mai 2020, în vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica condiţiile de muncă ale cetăţenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.

"Inspecţia Muncii din România va continua, prin campanii de conştientizare şi control, să îi informeze şi să îi sprijine pe lucrătorii români, înainte de plecarea acestora din ţară, cu privire la contractele de muncă pe care urmează să le semneze, în special în ceea ce priveşte prevederile obligatorii ale unui contract de muncă în străinătate. În acest sens, reamintesc că Inspecţia Muncii a înfiinţat o linie telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, Suport pentru cetăţenii care vor să muncească în străinătate, şi a alocat alte două linii telefonice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53). Recomand tuturor cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze aceste numere de telefon pentru a fi îndrumaţi de inspectori de muncă de specialitate", a declarat inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă.

Agenda vizitei de lucru a inclus întâlniri cu oficiali ai statului german: ministrul federal al Muncii şi Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, ministrul federal al Alimentaţiei şi Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, discuţii cu reprezentanţii Uniunii Fermierilor Germani, precum şi vizite la ferme agricole din landul Brandenburg şi din oraşul Bornheim, situat în landul Renania de Nord-Westfalia.

"Vizita de lucru a debutat cu o întrevedere a delegaţiei române cu reprezentanţi ai Proiectului Faire Mobilitat/Mobilitate echitabilă, organizaţie care, prin centrele de consiliere răspândite pe întregul teritoriu al Germaniei, se ocupă cu sprijinirea lucrătorilor mobili din Europa Centrală şi de Est care provin din state membre ale Uniunii Europene, în scopul impunerii drepturilor lor la salarii corecte şi condiţii de muncă echitabile pe piaţa muncii germane", se menţionează în comunicat.

Temele comune de discuţie abordate în toate întrevederile au avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Germaniei, în special în ceea ce priveşte aspectele legate de legislaţia muncii şi de condiţiile contractuale.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru şi inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Mihai Nicolae Ucă, au cerut informaţii privind contractele de muncă: modalitatea de acordare a salariului, perioada de preaviz, modalitatea de decontare a transportului dus-întors, asigurarea medicală, condiţiile de cazare, precum şi despre cele mai frecvente motive pentru care lucrătorii românii reclamă condiţiile de muncă.

Scopul discuţiilor cu oficialii germani a fost găsirea unei soluţii pentru lucrătorii români aflaţi într-o situaţie dificilă în această perioadă. 

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy