EXCLUSIV  „Fenomenul Teleorman“ vs. Moldova: PSD piere sub tutela Vioricăi Dăncilă

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Viroica Dăncilă a obținut un scor umilitor pentru PSD, partidul pe care îl conduce și care o susține la prezidențiale. Cu aproape 1,8  milioane de voturi mai puțin decât ultimele alegeri prezidențiale.

Teleorman, județul care a dat ultimii doi șefi peste suflarea social-democrată, începe să se decoloreze. Din roșu-aprins, încep să apară nuanțe albastre, portocalii... În Teleorman a învins, încă, PSD. Cu toate acestea, Deși candidatul partidului era una „de-a lor“, partidul a pierdut pe mâna Vioricăi Dăncilă peste două mii de voturi față de numărul celor de la alegerile europarlamentare, după cum reiese din datele oficiale de la AEP și BEC.

În luna mai, la eurparlamentare, PSD strângea 74.358 de voturi în Teleorman. Pe atunci Liviu Dragnea - și el tot un teleormănean - era încă șeful partidului. După șase luni, la prezidențiale, cu Viorica Dăncilă în fața plutonului, partidul a obținut 72.004 voturi. 2354 de voturi nu pare mult, raportate la numărul total de voturi. Totuși, Teleormanul este un fief PSD Loial, iar acest procent poate fi interpretat ca un semnal de alarmă.

Baronilor PSD le fuge pământul rușu de sub picioare

În zece județe, candidatul PSD a ieșit pe primul loc la prezidențiale în turul I. Însă bucuria victoriei nu are cum să fie deplină căci PSD a pierdut multe voturi față de alegerile europarlamentare - unde votul anti-psd a fost masiv -și asta chiar în fiefuri roșii. Față de ultimul scrutin - cel europarlamentar, PSD a pierdut în fața PNL 7 județe: Hunedoara, Mehedinți, Neamț, Bacău, Vaslui, Galați, Brăila, însă, față de alte scrutinuri, candidatul PSD a pierdut voturi din bazinul social-democrat dintr-un total 17 județe.

Iar față de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, unde în fruntea PSD era actualul lider al Pro România, Victor Ponta, PSD a pierdut pe mâna Vioricăi Dăncilă toate județele din Moldova, cu excepția Botoșaniului.

Turul I 2014 vs. Turul I 2019

PSD pierde: Suceava, Piatra Neamț, IAși, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Vâlcea, Hunedoara și Caraș-Severin.

PSD a obținut 2.040.765 de voturi la europarlamentare și 2.051.274 voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale de anul acesta. Însă în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, Victor Ponta, candidatul susținut de PSD (plus UNPR și PC) obținea 3.836.093 voturi (adică 40,44% din preferințele electoratului)

Marele perdant al primului tur al alegerilor prezidențiale este exact partidul care va merge în turul al II-lea: PSD, cu Viorica Dăncilă în frunte.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel